Rekonstrukcija nasipa u Žablju i Titelu

TITEL, ŽABALJ: Trenutno se na nasipima i obaloutvrdama na reci Tisi izvode radovi na dve lokalcije, u opštinama Žabalj i Titel, čime će biti završena rekonstrukcija nasipa, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća Vode Vojvodine Atila Salvai.

 

 

Izgradnja i rekonstrukcija nasipa širom cele Vojvodine jedan je od najzamašnijih poduhvata Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i „Voda Vojvodine“ u protekle četiri godine. Mi smo investirali oko 3,5 milijarde dinara i 146 kilometara odbrambenih nasipa izgradili ili rekonstruisali. Uvek je bolje zaustaviti ili sprečiti poplavu, nego sanirati posle njene posledice. I uvek je to jeftinije – izjavio je danas predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić nakon obilaska radova na postavljanje specijalne utvrde na desnoj obali Tise, koja se sastoji od za to namenjenih folija, mrežica i kamenja, na potezu između Žablja i Mošorina.

 

Tokom 2006. godine, ovde je bila kritična situacija. Ekstremno nadošla Tisa pretila je da se izlije preko starih nasipa i da poplavi mnoga naselja u opštinama Žabalj i Titel: Mošorin, Lok, Vilovo, Gardinovce, Šajkaš i Titel, kao i obradivo zemljište.

– Sada, sa utvrđenom obalom, koja se realizuje putem ovog zamašnog i skupog, ali neophodnog projekta, mi praktično ove opštine štitimo od poplava dugoročno. Ova obaloutvrda je izuzetno snažna, oko 510 miliona dinara uloženo je u ovaj poduhvat i 2,5 kilometara najkritičnijih tačaka time su sada sanirane, rekao je Pajtić.

Nakon kritične 2006. godine, pristupilo se rešavanju problema. Iz sredstava Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine 2010. godine završena je sanacija ovog dela nasipa. Za njegovu rekonstrukciju u dužini od 15 kilometara, od ušća Jegričke do Mošorinskom brega i nadvišavanjem na nekim mestima čak za 1,20 metara, uloženo je 529 miliona dinara.

 


Sada se na četiri lokacije na desnoj obali Tise, radi utvrda nasipa, učvršćivanjem obale kamenjem. Radovi su počeli polovinom januara i trebalo bi da budu okončani u roku od godinu dana – kažu u „Vodama Vojvodine“.

Direktor ovog vojvođanskog javnog vodoprivrednog preduzeća dr Atila Salvai tvrdi da je na taj način značajno povećana sigurnost građana od poplava.

– Nasipi nisu objekti koji su večni, tokom vremena se oštećuju i „sedaju“. Planiramo i u narednom periodu da nastavimo ovim intenzitetom rekonstrukcije nasipa. U Vojvodini više nema nasipa sa rizikom koji je postojao na ovom delu Tise, izjavio je Salvai.

Autor: Redakcija
Datum: 06, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *