NVO obeležavaju godišnjicu opsade Sarajeva

BEOGRAD, SARAJEVO: Nevladine organizacije danas će u Beogradu različitim manifestacijama obeležiti 20 godina od opsade Sarajeva.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava organizovaće akciju podele „razglednica iz opsade“ u Knez Mihailovoj ulici, ispred restorana „Ruski car“.
Ta NVO navela je u saopštenju da se u Srbiji, 20 godina nakon početka najduže opsade jednog glavnog grada u istoriji, i dalje ćuti i veoma malo zna o onom što se dešavalo u Sarajevu od 1992. do 1995.godine.

Žene u crnom će na Trgu Republike u Beogradu, kako je saopštila ta organizacija, obeležiti 20 godina od kada je na Republiku BiH izvršena oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i čovečnosti.

Helsinški odbor za ljudska prava najavio je da će predstaviti knjigu „Zločini nad đecom Sarajava u opsadi“ i prikazati video zapis o zločinima nad decom u opsednutom Sarajevu.

BiH podeljena više nego ikad
Bosna i Hercegovina je, dve decenije od početka rata, podeljena više nego ikada, ocenili su zapadni mediji u izveštajima uoči sutrašnjeg obeležavanja te godišnjice.

Britanski „Gardijan“ smatra da, osim mira koji traje već 16 godina, građani BiH nemaju mnogo razloga za slavlje jer je zemlja „sada više podeljena nego pre dve decenije“.
„Mešoviti brakovi između pripadnika tri glavne etničke grupe – muslimanskih Bošnjaka, katoličkih Hrvata i pravoslavnih Srba – mnogo su ređi nego pre rata, a deca u konstitutivnim entitetima BiH – muslimansko-hrvatskoj federaciji i Republici Srpskoj – odrastaju uz minimalne međusobne kontakte“, navodi londonski dnevnik.
Rojters je naveo da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio mir, „ali da bi to uspeo stvorio je zemlju kompleksnu poput Vizantije, zacementiravši etničke podele“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *