Izložba Mira Brtka i grupa Iluminejšn u Fondaciji Brtka Kresoja

NOVI SAD: Izložba „Mira Brtka i grupa Iluminejšn“ (Illumination) otvorena je večeras na Petrovaradinu, i time je ozvaničen rad Fondacije „Brtka Kresoja“.

 

Reč je o izložbi koja predstavlja rad slikarke Mire Brtke, koja je kao umetnica formirana u Rimu, gde je studirala šezdesetih godina prošlog veka i upoznala japanskog umetnika Abuja Abea, koji je 1967. godine osnovao grupu „Iluminejšn“. Abe je ujedinio mlade umetnike oko programa čistog modernističkog slikarstva, geometrizma i problematike svetlosti.


Fondaciju je osnovala poznata slikarka Mira Brtka (1930) prošle godine, s ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka – Kresoja, da podstiče i afirmiše vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, da promoviše mlade stvaraoce sa posebnim akcentom na negovanje međunarodne saradnje.

Na otvaranju izložbe i Fondacije govorio je pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić koji je naglasio da je reč o dobrom primeru prakse u kulturnoj politici, gde je privatna inicijativa preuzila vodeću ulogu u realizaciji jednog projekta.

– Ovaj projekat je važan zbog toga što pokazuje kako se jedna sjajna karijera transformiše u vremenu, i dobija formu fondacije koja nema samo za cilj da čuva ono što je urađeno, već da bude i aktivna tačka komunikacije sa međunarodnim okruženjem – rekao je Milorad Đurić. On je dodao da su lik i delo Mile Brtke, i dobar trag koji je ostavila u kulturi ne samo naše zemlje, nego i u ovom delu Evrope, sjajan početni kapital za rad Fondacije. Đurić se zahvalio umetnici za sve što je u svojoj umetničkoj karijeri uradila i što dalje radi, ali i na osnovanju Fondacije, koja može da bude inspiracija mnogima i putokaz na koji način treba razmišljati.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 03, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *