U Skupštini Vojvodine obeležen Svetski dan Roma

NOVI SAD: Kancelarija za inkluziju Roma Vlade Vojvodine organizovala je danas prigodnu svečanost povodom obeležavanje Svetskog dana Roma.

 

Ovom prilikom je istaknuto da je prvi međunarodni Dan Roma održan u Londonu, od 4 do 8. aprila 1971. godine, kada je zvanično usvojen termin Rom, kao i Deklaracija protiv ksenofobije, fašizma, verske i nacionalne netolerancije.
Ovom događaju prisustvovali su predsednik Vlade APV, dr Bojan Pajtić, direktor Kancelarije, Duško Jovanović, predsednik Matice romske, Petar Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Slavica Denić, kao i brojni predstavnici lokalnih samouprava, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, obrazovnih i kulturnih institucija.

 

Čestitajući današnji praznik predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić naglasio je važnost da romska zajednica što pre dostigne ekonomsko-socijalnu poziciju, kao i druge zajednice, jer je Vojvodina evropski primer kada su u pitanju standardi koje uživaju pripadnici nacionalnoh zajednica koje na ovim prostorima žive. – Mi smo više puta ponovili da to što je neko Rom sme biti etnička, ali ne sme biti ni socijalna, ni ekonomska kvalifikacija, rekao je dr Pajtić i dodao da je zbog toga i osnovana škola za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku, jedinstvena u Evropi, ali i u svetu, sa željom da mladim Romima damo signal da država vodi računa o tome kako će se razvijati, da su potrebni da daju doprinos ovom društvu, jer su njihovi potencijali neprobuđeni, ali veliki. Predsednik Pajtić je podsetio da su Romi socijalno najugroženija etnička grupa u Vojvodini zbog čega je Pokrajinska vlada kroz različite programe podržala ovu zajednicu. – Možemo sa ponosom da kažemo da imamo oko 300 studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, dakle oko 1% romske populacije su studenti. Prema rečima dr Pajtića do sada je otvoreno preko 50 preduzeća čiji su vlasnici i u kojima rade Romi. On je pozvao pripadnike ove zajednice da se prijave na naredni konkurs koji će biti otvoren za desetak dana, kako bi mogli obezbediti sopstvenu egzistenciju. Paralelno sa ovim programom finansirano i 410 najboljih učenika u srednjim školama, da bi Romska zajednica stekla onu vrstu intelektualne elite i potencijala koja bi mogla da celu tu zajednicu u socijalnom i ekonomskom smislu izvuče i obezbedi bolji status, rekao je dr Pajtić. 

-Da bi se ova politika nastavila važno je da Romi budu u institucijama sistema. Važno je da budu u pokrajinskom i republičkom parlamentu, kao i lokalnim skupštinama. Mi smo na našoj pokrajinskoj listi predložili legitimne predstavnike Romske zajednice koji uživaju podršku Nacionalnog saveta, dakle one ljude koji su sami Romi izabrali da budu njihovi reprezenti, objasnio je dr Pajtić.

 

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma, Duško Jovanović, založio se da se proces integracije Roma u Republici Srbiji mora razvijati brže i energičnije. – Ovo je dan kada skrećemo pažnju, pre svega državnim, ali i međunarodnim institucijama na izuzetno težak položaj pripadnika Romske nacionalne zajednice, koja je nažalost i dalje najsiromašnija kategorija stanovništva, ne samo u Republici Srbiji,nego i u Evropi, naglasio je, između ostalog, Jovanović.

Autor: Redakcija
Datum: 05, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *