Vanredna situacija u Srbiji

NOVI SAD, BEOGRAD, SUBOTICA, ZRENJANIN: Vlada Srbije donela je sinoć odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije, a odluka je stupila na snagu odmah.

 

Vlada Srbije je donela ovu odluku zbog toga što su obimne i intenzivne padavine ugrozile normalno funkcionisanje života u zemlji i što posledice nevremena nije moguće otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi.

Republički štab za vanredne situacije koordinira i rukovodi svim poslovima zaštite i spasavanja u toku vanredne situacije, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Prema proceni Republičkog štaba, 70.000 ljudi u Srbiji je zavejano i odsečeno od civilizacije, a devet osoba je stradalo.

Petrović: Situacija pod kontrolom

Situacija u pogledu snabdevanja tržišta Srbije osnovnim životnim namirnicama je pod kontrolom, a Vlada Srbije i sve nadležne institucije čine sve da bi se ljudima omogućio normalan život u teškim uslovima izazvanim snežnim nevremenom, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

„Kada imamo slobodne puteve snabdevanje nije problem“, rekao je Petrović za Tanjug podsetivši da je u zemlji uvedena vanredna situacija i da je angažovana dodatna mehanizacija kako bi svi putni pravci bili očišćeni od snega.

Struja: Zasad bez restrikcija

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna i za sada neće biti restrikcija, rekao je pomoćnik ministra za energetiku Milutin Prodanović.

Elektrovojvodina apelovala da se struja racionalno koristi

Elektrovojvodina je danas uputila apel svim potrošačima da racionalno koriste električnu energiju, kako bi sistem trpeo što manja opterećenja.

Železnički saobraćaj normalno funkcioniše

Železnički saobraćaj na celoj teritoriji Srbije funkcioniše bez problema, a na pojedinim deonicama su moguća manja kašnjenja do 30 minuta, rečeno je Tanjugu u Železnicama Srbije.

Ministarstvo naložilo mere zaštite

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije naložilo je danas svim ustanovama socijalne zaštite hitno sprovođenje mera zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele zemlje.

Svim centrima za socijalni rad na teritoriji Srbije naloženo je da u saradnji sa službama lokalnih samouprava, organizacijom Crvenog krsta Srbije, zdravstvenim ustanovama i policijom, pojačaju rad na terenu i obilaze staračka domaćinstava i porodice sa nepokretnim i invalidnim članovima, kako bi im obezbedili pomoć u nabavci hrane, lekova i ogreva.

Rad napolju samo ako je bezbedno

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada i socijalne politike saopštila je danas da su poslodavci, zbog niskih temperatura i snežnih padavina, u obavezi da organizaciju rada sprovedu tako da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih.

Kako je navedeno, pozitivnim propisima Srbija nema definisanu minimalnu spoljnu temperaturu, kao i zemlje EU, pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju te temperature.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *