"Pravo na prvu šansu" za vojvođanske doktore nauka

NOVI SAD: Nezaposleni doktori nauka sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine od danas mogu da se uključe u projekat pokrajinske Vlade „Pravo na prvu šansu“.

 

Javni poziv je otvoren do 31. marta i nezaposleni doktori nauka koji se jave u tom periodu trebalo bi da dobiju posao već u aprilu.

Tridesetjednogodišnja Aleksandra Vujko doktorirala je prošle godine na PMF-u, objavila je 15 naučnih radova, majka je dvoje dece i na evidenciji je Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Imam gotove projekte, ljudi su me sa oduševljenjem gledali, obećavali i, naravno, nikada ništa, zaista je bilo jako teško“, kaže Vujko.

S druge strane, Maria Vivoj završila je dva fakulteta. Francuski jezik u Novom Sadu i etnologiju u Francuskoj. Doktorat je odbranila u Strazburu 2005. godine, drži predavanja u više zemalja Evrope i Severne Afrike, a i iskustvo sa traženjem posla u Srbiji slično je Aleksandrinom.

„Jednom sam konkurisala za mesto direktora Novosadskog pozorišta zato što je pozorište moja ljubav i mislim da bih im bila od koristi. Odbijena sam, iako sam bila jedini kandidat“, navodi Vivoj.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je krajem decembra prošle godine na evidenciji nezaposlenih bilo 853 magistra i 51 doktor nauka, dok se na evidenciji vojvođanskih filijala u tom periodu nalazilo 14 doktora nauka.

Međutim, mnogo je onih koji su angažovani na nekom poslu sa manje od 50 odsto radnog vremena i ne nalaze sa na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *