Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

BEOGRAD: Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je Srbija otvoreno, odgovorno i demokratsko društvo, u kojem nema mesta onima koji ugrožavaju bilo koga samo zato što je druge verske, nacionalne, etničke ili bilo koje druge pripadnosti. „Neprihvatljiva nam je netrpeljivost, isključivost i omraza kojima smetaju ove razlike. Nikakave predrasude koje pretenduju da ih opravdaju neće ugroziti naše uverenje da je naš zajednički ljudski identitet iznad svega toga“, poručio je Tadić danas na Starom sajmištu gde je obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta.

 

„Mi nikada nećemo, niti bi ikada iko smeo da prihvati da se drugi ugrožavaju i poništavaju samo zato što su različiti od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je otvoreno i demokratsko društvo koje stremi da se pridruži evropskoj zajednici naroda i u takvom društvu nema mesta ni za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti.

Zurof: Setiti se žrtava, ali ne zaboraviti počinioce

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof poručio je da je 27. januara, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, potrebno setiti se ne samo žrtava, već i počinilaca zločina i pozvao na brzo okončanje slučajeva koji su u toku.

U Srbiji i svetu danas će biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta koji je ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2005. godine.

Na taj dan je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu.

Otvorena izložba posvećena holokaustu u Srbiji

U Muzeju istorije Jugoslavije danas je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i UNESKO-a, otvorena izložba „Holokaust u Srbiji 1941-1945“.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić poručio je da je Srbija nedvosmisleno posvećena sećanju na žrtve Drugog svetskog rata i da je ponosna na antifašističku prošlost i ulogu koju je imala u pobedi nad nacizmom i fašizmom, dok je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao da će grad učiniti sve kako bi Beograd u najskorije vreme dobio memorijalni centar na Starom sajmištu.

Sećanje na žrtve holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *