Petru Krdu posthumno nagrađen

BEOGRAD: Evropska nagrada za poeziju, koju dodeljuje Književna opštine Vršac (KOV), posthumno je dodeljena pesniku, prevodiocu, slikaru, vizionaru Petru Krdu (1952-2011) jednom od utemeljivača i prvom predsedniku KOV-a, saopštio je danas žiri u Vukovoj zadužbini.

 

Odluku je jednoglasno doneo žiri kojim je predsedavao akademik Ljubomir Simović a članovi su esejista Jovica Aćin i pesnikinja Tanja Kragujević.

Kako je odluku obrazložila Kragujevićeva „žiri je smatrao da ova ugledna nagrada koja je prvi put dodeljena 1988. ne može koračati kroz novi vek i novu eru svog postojanja a da u svom sazvežđu, od 16 dosadašnjih laureata, ne ponese i ne odrazi evropsku širinu, zamah i važnost stvaralačkog koncepta i samosvojne domete pesničkog zaveštanja svog izumitelja Petra Krdua“.

Nagrada će biti uručena Krduovoj udovici Ani koja je bila inicijator da se rad KOV-a nastavi, 26. septembra na njegov rođendan.

Ona je podsetila da je Krdu studirao rumunski jezik i književnost a zatim istoriju i teoriju umetnosti na univerzitetima u Beogradu i Bukureštu i da je pored toga što je bio glavni urednik KOV-a pokrenuo i uređivao časopis „Kovine“.

Objavio je veći broj zbirki poezije pisanih na rumunskom i srpskom, preveo čitav stihove najvećih rumunskih pesnika i zastupljen je u mnogim antologijama savremenog stvaralaštva na rumunskom i srpskom dok je u Londonu štampana knjiga opsežnog izbora iz njegove poezije.

Za svoj rad je dobio niz nagrada, bilo da je nagrađena njegova poezija ili prevodi.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 25, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *