Zaustavljanjem kreditiranja privrednika svi gube

NOVI SAD: Većina privrednika žali se na to da su im krediti preskupi, dok bankari tvrde da pod ovim uslovima teško mogu da budu jeftiniji. Rezultat svega je gotovo zaustavljeno kreditiranje, od čega su svi na gubitku.

 

Da je kreditna aktivnost nastavila da usporava i u novembru potvrdio je ovih dana pred novinarima i guverner Dejan Šoškić. Tu, kako je nazvao, „averziju“ banaka prema kreditiranju, saradnik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ Miroslav Marinković objašnjava nedostatkom kvalitetnijih klijenata i projekata.

„To praktično otvara začarani krug. Privrednicima se otežava slobodan pristup sredstvima. Uz dodatne teškoće u poslovanju, usled drugog talasa krize, oni će s još više problema servisirati obaveze, što povratno kvari kvalitet aktive banaka“, objašnjava Marinković.

Knežević: Prekasno za pomirenje suprotnosti između bankara i privrednika

Narodna banka relaksirala je procente koje banke moraju da odvoje na stranu zbog problematičnih klijenata, želeći da oslobodi pare za nove plasmane i da ih pojeftini. Mere centralne banke mogle bi donekle da smanje kamate, ocenjuje predsednik Izvršnog odbora „Oportjuniti banke“ u Novom Sadu Vladimir Vukotić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 25, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *