Sukobi u tibetanskim regionima Kine

PEKING: Žestoki sukobi između etničkih Tibetanaca i kineskih snaga bezbednosti proširili su se na drugu oblast u jugozapadnoj provinciji Sečuan, saopštile su danas kineske vlasti i međunarodne humanitarne organizacije.

 

Grupa „Slobodni Tibet“ je objavila da su dva Tibetanca ubijena, a veći broj njih je ranjen kada su snage bezbednosti juče pucale na demonstrante koji se protive kineskim vlastima u okrugu Seda, u provinciji Sečuan. Pozivajući se na lokalne izvore, grupa je navela da je u toj oblasti uveden policijski čas.

Prema verziji kineskih vlasti, „rulja“ je napala policijsku stanicu u mestu Seda i ranila 14 policajaca, prisiljavajući policiju da otvori vatru. Agencija Sinhua je objavila da je policija ubila jednog izazivača nereda, jednog ranila i uhapsila 13.

Najnoviji neredi su se dogodili dan nakon što je 30 Tibetanaca, ranjenih u sukobu s policijom, našlo utočište u manastiru Dragko u susednoj oblasti Luhuou. Tibetanski izvori tvrde da je vojska opkolila manastir, a telefonske veze su prekinute.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 25, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *