Patrijarh Irinej: Racija – najdublji pad čoveka

NOVI SAD: Pomen žrtvama Novosadske racije, u kojoj su mađarski fašisti pre 70 godina pobili i pod led Dunava bacili više hiljada Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija, služili su danas patrijarh srpski Irinej sa episkopima SPC i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, u ime Jevrejske zajednice.

Centralnoj manifestaciji na Keju žrtava racije, povodom obeležavanja sedam decenija od tog velikog zločina u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je direktor jerusalimskog Memorijalnog centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof i više od 10.000 građana.

„Veliki čas istorije“

„Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke. Diže nam se kosa na glavi i ledi krv u žilama. To su najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline, mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski“, kazao je patrijarh Irinej.

 


Prema njegovim rečima, u Raciji su stradali Srbi, Jevreji i Romi, sami zato što su bili drugačije vere i nacije.

„Tada su stradali Srbi koji su pripadali pravoslavnoj veri. I to je bila njihova krivica, jer nisu pripadali veri svojih zlotvora. To je narod koji je vekovima živeo na ovim prostorima i svojim telima branio moćnu Austrougarsku carevinu od Osmanlijskog carstva. Stradali su i Jevreji, nama bratski narod, stradala su naša braća Romi, koji su vekovima živeli sa nama. I svi oni su stradali jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri“, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je rekao da je egzekutor strašne odmazde protiv srpskog, jevrejskog i romskog naroda bila mađarska vojska, ali i neke komšije iz Novog Sada, koje su stale na stranu okupatora i učestvovale u strašnom zločinu.

„Činili su dela kojih bi se i đavo postideo, slične onim delima koje su u to vreme, u našim zapadnim predelima, činile ustaše, gde su stradale stotine hiljada nedužnih naših ljudi“, poručio je on.

Patrijarh je istakao da je ovaj skup veliki čas istorije i snažna poruka crkvama, verama i narodima da se ovakvi zločini više nikada ne ponove.

„Ovakav tužan jubilej, sećanje i pominjanje imena nevinih stradalnika nastradalih od obezboženih i spaljenih savesti ljudskih, ostalo bi bez pravog značaja i višeg smisla, ako bi se sve svršilo samo posetom ovom mestu i kratkom molitvom“, rekao je patrijarh.

Onima koji su počinili taj strašan zločin nad nevinim ljudima, samo zato što su bili drugog naroda ili druge vere, patrijarh Irinej je poručio ono što je, kako je rekao, nekadašnji patrijarh German kazao u Jasenovcu – da im kao hrišćani oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo.

Patrijarh srpski je rekao da zločini, kakvi su se desili pre 70 godina u Novom Sadu i Južnoj Bačkoj, predstavljaju „najdublji pad čoveka, koji ga svrstava niže od najkrvoločnije životinje“, i poručio da treba da zavlada „novi duh vremena posle takvog vremena zla“.

„Sudija priznao da Kepiro nije bio nevin“

Gost iz Izraela Efraim Zurof je podsetio na to da je jedan od učesnika Novosadske racije, nekadašnji oficir mađarske žandarmerije Šandor Kepiro, prošle godine u budimpeštanskom sudu oslobođen odgovornosti za taj zločin i ocenio da je to bila politizovana presuda.

Istakavši da su pravda i sećanje dva prihvatljiva načina reagovanja na ove strašne zločine, Zurof je rekao da je pravda u tom budimpeštanskom sudu očigledno pokazala ozbiljne nedostatke.

„Sudija Varga priznao je da Kepiro nije bio nevin, ali pošto je na zapanjujući način odbacio svu dokumentaciju i svedočenja, presudio je da optužba nije uspela da dokaže krivicu“, rekao je Zurof.

Navodeći da nam stoga preostaje sećanje, zbog čega je i ovo zajedničko prisustvo velikog broja ljudi na mestu nekada počinjenih zločina, Zurof je naglasio da se mora poslati jasna i glasna poruka da nijedna politizovana presuda ne može preinačiti činjenice ili krivicu počinilaca zločina.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 23, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *