Sve više proizvođača povrća

TEMERIN: Poslednjih nekoliko godina povrtarstvo uzima sve više maha i na području opštine Temerin, posebno u Sirigu. To još uvek znatno manje u odnosu na susedno Gospođince ili neka druga mesta.

 

O okviru Povrtarske zadruge Ekoadut u Temerinu više od šest godina deluje desetak povrtara, uglavnom izbeglih i prognanih lica, koji se sve više ističu i organskom proizvodnjom. Ovaj težak rad u plastenicima i na otvorenom traži svakodnevni rad, u kojem pored članova porodica – priliku da zarade imaju na desetine nezaposlenih.
Povrtarskom proizvodnjom deceniju i po bavi se Željko Samojlović iz Temerina. Njega, članove porodice i komšije koji pomažu zatekli smo u plasteniku sa rasadom, a uporedo se za pijacu sprema celer i spanać.
– Radimo bez godišnjeg odmora, u sezoni i 15 sati dnevno. Konkurencija je velika, traži se sve više znanja, često je lakše proizvesti nego prodati robu – kaže naš sagovornik.
Ovaj proizvođač 90 odsto povrća prodaje na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu, a ove godine zakupiće tezgu i na pijačnom trgu u Temerinu.

Autor: Mile Milojević
Datum: 18, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *