Obnavljaju se i grade salaši

TEMERIN: Salaši su oblik poljoprivrednih naselja, razbacanih po celoj Vojvodini. To su veće ili manje usamljene stambene zgrade, okružene pratećim objektima ekonomskog dvorišta. Nekada su služili za čuvanje stoke tokom zime i ispašu na okolnom zemljištu.

 

 

Nakon Drugog svetskog rata, zbog nekomfornih uslova stanovanja mnogi napuštaju salaše i prelaze u naselja. U ataru temerinske opštine bilo je više od 300 salaša. Zbog komasacije i ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta mnogi su srušeni. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka broj poljoprivrednih parcela u Temerinu i Bačkom Jarku, sa 20 hiljada smanjen je na pet hiljada.
Popisom iz 1981. godine Temerin je imao 131 salaš, Bački Jarak dva, Sirig 21, a u blizini Kamendina bilo je osam poljoprivredno-stambenih objekata.
Ranijim prostornim planom opštine Temerin predviđeno je zadržavanje lokacija postojećih salaša, obnavljenje napuštenih i izgradnja novih. Posebno su interesantne lokacije pored Jegričke, gde dominira Heverov salaš, čarda Bor, ribnjak Bušido, objekat Udruženja sportskih ribolovaca Karaš, motel u izgradnji i Info centar Parka prirode Jegrička, pored puta Temerin – Bečej. U planu je rekonstrukcija Bognarevog salaša, na granici atara Temerina i Gospođinaca, gde Jegrička dominira širinom, bogatstvom flore i faune.
– Posetioci ovih oaza pored trpeze sačinjene od domaćih proizvoda i ambijenta koji podseća na stara vremena traže i komfor, kvalitetan smeštaj i zanimljive prateće sadržaje, kao što su sportski tereni, jahanje, vožnja fijakerom – ističe Zoran Govedarica, direktor Turističke organizacije opštine Temerin.
Prvih dana nove godine otvoren je Bucin salaš, u delu atara zapadno od Temerina. Pored atraktivnog izgleda glavnog i pomoćnih objekata i terasa, jelovnikom iz starih vremena, malom ergelom i sportskim terenima biće prava destinacija za školske ekskurzije i turiste koji traže odmor i mir vojvođanske ravnice.

Autor: Mile Milojević
Datum: 17, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *