Parastos žrtvama racije u Šajkašu

ŠAJKAŠ: Na Krstovdan, 18. januara u Šajkašu će se nakon Svete liturgije, održati Parastos žrtvama Racije ovog mesta u januaru 1942. godine. Parastos će služiti sveštenik Milorad Mirović uz sasluženje većeg broja sveštenika iz okolnih mesta.

 

Nakon Parastosa građani Šajkaša i njihovi gosti će otići do kraja sela, gde će se pred spomenikom proti Svetozaru Vlaškaliću održi pomen uz prigodnu besedu o posledicama Racije u ovom mestu.

 

Prota Svetozar Vlaškalić je odmah po okupaciji proteran iz rodnog Mošorina u Šajkaš (Sveti Ivan), da bi na Badnji dan 1942. godine bio ubijen na jednoj njivi sa svojom služavkom, inače Mađaricom.


U Šajkašu su nakon Božićne liturgije hortijevci dočekali meštane i odvojili one koje su imali na svojim spiskovima. U potonjem pokolju, koji su logistički obezbedili pripadnici Kulturbunda, ubijeno je 27 identifikovanih osoba, od kojih su dve bile domaćice, 21 zemljoradnik i po jedan policajac, stolar i student. Sa 26 Srba ubijena je i jedina Jevrejka u tom mestu: Margita Šlezinger.


Pobijeni su članovi sledećih porodica Šajkaša: 4 člana porodice Krkljuš, 3 člana porodice Čenejac, po dva člana iz porodica Berić i Plavšić i po jedan član iz porodica: Bugarin, Bujandrić, Vlajankov, Dujić, Ivkov, Kojić, Krstić, Milivojević, Milnović, Pavkov, Panić, Pačarić, Putnik, Rajić. Raletić i Šlesinger.

Predsednik
Memorijalnog društva
„Racija 1942“

Milan Radomir
064 800 42 10

Autor: MD Racija 1942
Datum: 17, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *