Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

NOVI SAD, BEOGRAD: Posle saopštenja da je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Bernardijeva soba“, Slobodan Tišma je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ga ova nagrada izbacuje u prvi plan i da „ako ‘pobediš’ Basaru i Albaharija, to puno znači“.

 

Za Tišmin roman glasali su Vasa Pavković i članovi žirija Mileta Aćimović Ivkov, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić. Ljiljana Šop glasala je za roman Voje Čolanovića „Oda manjem zlu“.

Roman Slobodana Tišme izdvojio se, po mišljenju većine članova žirija, osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocem.

„U pitanju je pažljivo orkestrirana meditativna proza samosvoljnog pisca, muzičara i performera čije formalne vrednosti obogaćuju savremenu srpsku prozu približavajući je najrecentnijim kretanjima u svetskom romanu“, navodi se u obrazloženju.

Tišma: Isplatio mi se trud

Novosadski pisac i laureat NIN-ove nagrade izjavio je da je u nagrađeni roman uložio puno i da je nastajao dve godine, ali da sad smatra da mu se trud isplatio.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 16, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *