Siromaštvo u Srbiji ponovo raste

BEOGRAD: Višegodišnji trend značajnog smanjenja apsolutnog siromaštva u Srbiji je zaustavljen i pod uticajem svetske ekonomske krize i nepovoljnih kretanja na tržištu rada i ono je počelo ponovo da raste, navedeno je u Prvom Nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva, koji je uradio Tim Vlade Srbije.

 

Broj siromašnih koji ne mogu da zadovolje ni osnovne potrebe, povećao se, posebno 2010. godine, a ispod linije siromaštva je više od 680.000 lica. Stopa apsolutnog siromaštva povećana je na 6,9 odsto u 2009, a zatim čak na 9,2 odsto u 2010. godini.

Nedavno objavljena statistika Ministarstva za rad i socijalnu politiku pokazala je da svaki deseti građanin u Srbiji živi sa manje od 8.544 dinara mesečno.

Najugroženiji su stariji od 65 godina i deca, kao i lica koja žive u višečlanim domaćinstvima, onima u kojima je nosilac domaćinstva sa niskim nivoom obrazovanja, neaktivan ili nezaposlen.

Regionalne razlike su i dalje značajne, a najveći stepen siromaštva je u centralnoj Srbiji – 12 odsto, a siromaštvo je značajno veće i izvan gradskih centara i iznosi 13,6 odsto. Beograd je u boljoj poziciji, kao i Vojvodina, sa 6,8 odsto siromašnih.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 16, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *