Danas 20 godina od priznanja Hrvatske

ZAGREB: Hrvatska danas obeležava 20 godina od međunarodnog priznanja kao nezavisne države, a centralnoj svečanosti večeras na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu prisustvovaće ceo državni vrh.

 

Kako je najavljeno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova koje je organizator skupa, prisutnima će se večeras obratiti predsednik Ivo Josipović, predsednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić i ambasador Danske u Hrvatskoj Bo Erik Veber u svojstvu predstavnika zemlje koja predsedava Evropskom unijom.

Hrvatsku nezavisnost od bivše SFRJ 15. januara 1992. priznalo je 12 članica tadašnje Evropske zajednice, a tog dana Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose sa Nemačkom koja je uz Vatikan odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske i podstakla ostalih 11 članica EZ-a da priznaju njen suverenitet.

Osim 12 zemalja tadašnje EZ, Hrvatsku su 15. januara 1992. priznale i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švajcarska.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 15, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *