Novi Zakonik o krivičnom postupku stupa na snagu

BEOGRAD: Tužilaštvo za ratne zločine i Tužilaštvo za organizovani kriminal spremno je da preuzme istragu od istražnih sudija i da se suoči sa nizom izazova tužilačke istrage predviđene novim Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP) koji danas stupa na snagu.

 

Po novim zakonskim rešenjima, kojima se uloga suda značajno smanjuje u fazi istražnog postupka i prikupljanja dokaza, od ponedeljka će postupati i nadležni sudovi – Posebno odeljenje za organizovani kriminal i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ostala viša i osnovna javna tužilaštva i sudovi u Srbiji sačekaće još godinu dana (do 15. januara 2013.) na preuzimanje pune kontrole u istrazi, kao i primene ostalih rešenja novog ZKP.

Vukčević: Spremni smo za izazove tužilačke istrage

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je Tanjugu da je novi koncept istrage veliki izazov na koji je Tužilaštvo za ratne zločine spremno da odgovori.

„Očekujem da će tužilačka istraga doneti novi kvalitet u radu našeg pravosuđa, efikasnije i brže postupanje, pogotovo kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina“, naglasio je Vukčević.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 15, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *