Kuda za Srpsku novu godinu?

NOVI SAD: Srpska nova godina, ili pravoslavna nova godina, jeste praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru. 1. januar po julijanskom kalendaru rado se slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Hora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, a takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji… Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja julijanske nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj , kao i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

 

U Novom Sadu, kao i unazad nekoliko godina, neće biti dočeka srpske Nove godine u organizaciji gradskih vlasti, a ni u najvećem hotelu „Park“ neće biti posebnog programa.

Proverili smo kakva je ponuda u kafićima u centru Novog Sada, posebno u Ulici Laze Telečkog. U većini lokala ulaz je besplatan, svira živa muzika a žanrovska ponuda veoma je različita. Ima i nešto kreativnijih žurki, poput lokala „Frida“ i „Gusan“.

U klubu „Route 66“ biće koncert bendova „Šišarke“, „Empati“ i „Gernika“, a ulaz je 100 dinara. Za reprizu Srpske nove godine u klubu „Amnezija“ imaćete priliku da čujete čuvenog izraelskog producenta Regeva Azariu sa projektom „Azax syndrom“.

Prema informacijama iz Turističke organizacije Sremskih Karlovaca, u tom gradu će proslava biti organizovana u nekoliko restorana, a interesantan doček priprema „Sremski kutak“, smešten u najstarijoj kući u Sremskim Karlovcima.

Večeras od 22 sata u pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu održaće se koncert novosadske klupske atrakcije, benda „Osmi dan“. Što se tiče sutrašnjeg dana, u 22 časa održaće se koncert beogradskog sastava „Zemlja gruva“. Karte u pretprodaji koštaju 400 dinara.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 13, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *