"Prometej" obeležava 22 godine rada

NOVI SAD: Novosadska izdavačka kuća „Prometej“ proslavlja danas 22 godine postojanja i rada, kao jedan od prvih privatnih izdavača u ondašnjoj Jugoslaviji.

 

Osnivači su bili bračni par Zoran i Borka Kolundžija, čija je ambicija bila da objavljuju knjige iz oblasti nacionalne istorije, menadžmenta, arhitekture, urbanizma, umetnosti, psihologije, domaću i ređe prevedenu beletristiku, ponekad knjige za decu, knjige o pozorištu i filmu, sportu…

Prema rečima Zorana Kolundžije, „Prometej“ je postao prepoznatljiv po umetničkim monografijama, a u poslednjoj deceniji posebno po ediciji lingvističkih izdanja koja popularišu ovu važnu oblast, kao i po velikim projektima u oblasti jezičke leksikografije.

Sa oko 1900 dosad objavljenih naslova i produkcijom od oko 100 naslova godišnje, “ Prometej“ se svrstao među najveće domaće izdavače. Poslednjih pet godina je, prema podacima Narodne biblioteke Srbije, uvek u najproduktivnijih 7-8 izdavača, a 2011. je bio sedmi po broju prvih izdanja, a deseti po ukupnom broju naslova, na listi na kojoj su i dva velika javna preduzeća i svi izdavači udžbenika u Srbiji.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 10, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *