Prvi dan Božića u Čurugu

ČURUG: Prvi dan Božića, Čurug je obeležio na svoj specifičan način. Organizovan je Vertep koji se nekad nosio od kuće do kuće i pevale su se Božićne pesme.

 

        U današnje vreme taj tradicionalni običaj prenet je u crkvu, gde se održava predstava koja opisuje Hristovo rođenje. Nakon toga učesnicima su podeljeni paketići. Pravoslavni vernici se nadaju da će se ovaj hrišćanski običaj još dugo da traje.


        Nasuprot Vertepu održane su takozvane – Nakarade koje su paganskog porekla gde su učesnici maskirani u razna mitološka stvorenja. Takođe su bile obezbeđene nagrade za najbolju masku.

 

Vertep ili Betlehem

        Vertep ili Betlehemari, betlemari su hristijanizovane varijante obrednih povorki mladića, koje su pred Božić obilazile domaćinstva u nekim našim krajevima. Po svojoj morfologiji i sadržaju, običaj je hristijanizovana forma koledarskih obrednih povorki i novijeg je datuma. Reč vertep javlja se u XIII veku pod nazivom „врътъпъ“ a u značenju mesta rođenja Isusa Hrista (pećine).

 

 

 

 

 

 

 

    

 

    

        7. januara, u 16 časova je otvorena izložba čuruških slikara. Izložbu je otvorio poznati čuruški slikar Slobodan Boba Stojanović, koji je podržao ovaj poduhvat u nadi da će zaživeti. Čuruški slikari zahvaljuju Maksimu Srećkovom koji je ispred opštinske vlasti materijalno podržao ovaj poduhvat. Ovo je prva izložba u ovoj godini ali ne i jedina. Planirano je da se u toku godine održi više izložbi kako na teritoriji opštine tako i na području pokrajine. Do kraja meseca biće oformljeno društvo slikara Čuruga.
        Učesnici ove izložbe: Mile Daljev, Đorđe Nenadov, Stevan Ćirić, Đurica Riđicki, Stevan Antin, Živka Ćirić, Miroslav Blagojević, Dragica Mrsić, Dragana Bunijevac, Stanko Anđelić, Stevica Andrin, Erika Andrin i Dalibor Kekić bili su prijatno iznenađeni brojem posetilaca (oko 400) koji su propratili ovaj događaj.

Autor: Suzana Labus
Datum: 10, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *