MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista, povodom koga će u svim hramovima biti služene Božićne liturgije.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Čitanjem božićne poslanice i pričešćem vernika, u Sabornoj crkvi u Beogradu danas je završena božićna liturgija koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Liturgiji su, pored mnogobrojnih vernika, prisustvovali zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Patrijarh je u poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, da budu istrajni u svom nepravednom stradanju i ostanu na svojim ognjištima, uz crkve i svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova.

„Nažalost, braćo i seste, moramo priznati da je naš duhovni mir prilično pomućen, te ni radost naša nije potpuna. Ona je osenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svetu a posebno zbog tragičnih zbivanja na našem raspetom Kosovu i Metohiji“, poručio je patrijarh Irinej.

On je kazao da ta zbivanja mute skladni poj anđeoske pesme i prete da mir i strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost.

Patrijarh je u poslanici pozvao građane da očuvaju svetinju braka, da se brinu i staraju o svojoj deci, a naročito o njihovom verskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.

On je istakao da veronauka u obrazovnom sistemu u školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna.

„Zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica i mesto uzrastanja u meru rasta visine Hristove“, rekao je patrijarh i dodao da se vera i moral uče najpre u roditeljskom domu, porodici.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Beograđani će tradicionalno, 21. put, tačno u podne lomiti Božićnu pogaču kod Terazijske česme, tešku 50 kilograma, sa tri zlatna dukata.

Beograđani će prvi put česnicu lomiti i ispred Crkve rođenja svetog Jovana Krstitelja na Voždovcu. Ta pogača biće, takođe, teška 50 kilograma, a u „potragu“ za zlatnicima moći da krenu samo deca, jer su zlatnici namenjeni najmlađim sugrađanima.

Božićnu liturgiju u Novom Sadu služio episkop bački Irinej

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu, božićnu liturgiju služio je danas episkop bački Irinej, uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

Pred mnogobrojnim vernicima pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Jutrenja i liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića održane su u pravoslavnim hramovima širom Vojvodine.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 07, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *