Pooštravaju se uslovi za penzionisanje u 2012.

BEOGRAD: Muškarci koji imaju pun radni staž od 40 godina od ovog meseca će u penziju moći da odu tek ukoliko imaju najmanje 53 godine i osam meseci života.

 

Taj uslov uglavnom će moći da ispune muškarci koji imaju benificirani radni staž.

Benificirani radni staž zadržan je policajcima na posebno složenim, operativnim poslovima, pripadnicima BIA koje posao dovodi u opasnost, zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova na posebnim poslovima, zaposlenima u kontra radio-izviđajnim službama i kriptografiji, službenim licima na obezbeđenju u zatvorima, službenim licima poreske policije i profesionalnim vojnim licima prema propisima o VS.

Predviđeno je da sa svakom sledećom kalendarskom godinom granica za odlazak u penziju za muškarce će se pomerati najpre za po četiri meseca, do 2019. godine, a zatim po šest, sve do 2023. godine kada će, ukoliko imaju punih 40 godina radnog staža, starosna granica za odlazak u penziju biti 58 godina života.

Pooštravanje uslova i za žene

Žene koje u ovoj godini pune 60 godina života za odlazak u penziju treba da imaju najmanje 15 godina staža, dok one koje imaju pun staž, 35 odrađenih godina, moraju da imaju najmanje 53 godina života.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *