Vremeplov: Počela albanska golgota

Na današnji dan 1915. godine srpska vojska praćena izbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje preko vrleti današnje Albanije. Vrhovna komanda odlučila se na ovaj potez izbegavši kapitulaciju po svaku cenu.

Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 srpskih vojnika, u Bizertu oko 12.000, a od gladi, bolesti i albanskih razbojnika stradalo je više od 240.000 ljudi. Obnovljena Srpska vojska je ipak 1918. probila Solunski front, oslobodila Srbiju i stvorila Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Danas je ponedeljak, 3. decembar, 338. dan 2012. Do kraja godine ima 28 dana.

1368. – Rođen je francuski kralj Šarl VI. Vladao je pune 42 godine. U prvo vreme prozvan je „Šarl Voljeni“, ali pošto je od 1392. pokazivao znake psihičkog rastrojstva ostao je poznat kao „Šarl Ludi“. Izazvao je građanski rat između francuskih zemalja Armanjak i Burgundija, a tokom njegove vladavine Englezi su u Stogodišnjem ratu, predvođeni kraljem Henrijem V, 1415. naneli težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura.

1808. – Madrid se predao vojnim snagama francuskog cara Napoleona I.

1810. – Velika Britanija je preotela od Francuske ostrva Reunion i Mauricijus. Reunion je kasnije vraćen Francuskoj – on i danas ima status francuske prekomorske teritorije.

1857. – Rođen je engleski pisac poljskog porekla Džozef Konrad. Po rođenju bio je sitni poljski aristokrata (Jozef Konrad Korženovski). Dospeo je, u ranoj mladosti, u Englesku, s namerom da postane pomorac. Njegova dela odlikuju se ironijom i pesimizmom ali iznad svega avanturističkim duhom. Kao pripadnik britanske trgovačke mornarice, kasnije i pomorski oficir, 20 godina je plovio širom sveta. Njegova literarna dela najvećim delom opisuju živote pomoraca. Dela: romani „Lord Džim“, „Tajfun“, „Nostromo“, „Tajni agent“, „Pod zapadnim očima“, „Pobeda“, „Srce tame“ (ova knjiga poslužila je Miliusu kao predložak za scenario za Kopolin film „Apokalipsa sada“), autobiografsko delo „Ogledalo mora“.

1869. – Rođen je srpski pravni stručnjak Slobodan Jovanović, profesor univerziteta, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, predsednik Srpske kraljevske akademije. Jovanović je najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. v. Njegovi istoriografski radovi takođe su neprevaziđeni. Posle Drugog svetskog rata osuđen je u odsustvu na 20 godina robije, kao „ratni zločinac“ na procesu Draži Mihailoviću i do kraja života ostao je u emigraciji u Britaniji. Smatran je jednim od najvećih svetskih autoriteta u oblasti teorije ustavnog prava. Bio je veoma plodan autor. Glavna dela: „Vođi Francuske revolucije“, „O suverenosti“, „O državi“ (Osnovi jedne pravne teorije), „Ustavobranitelji i njihova vlada“, „Svetozar Marković“, „Makijaveli“, „Druga vlada Miloša i Mihaila“, „Vlada Milana Obrenovića“, „Ustavno pravo Kraljevine Srbije“, „Ustavno pravo Kraljevine SHS“.

1883. – Rođen je austrijski kompozitor Anton Fridrih Ernst fon Vebern, jedan od najistaknutijih ekspresionista. Izvođenje njegove muzike nacisti su zabranjivali. Stvorio je specifičan muzički jezik prefinjenih nijansi. Dela: kamerna za gudački kvartet „Pet stavova“, „Šest bagatela“, orkestarska „Šest komada“, „Pet komada“, „Simfonija za kamerni orkestar“, „Varijacije“, solo pesme.

1894. – Rođen je indijski državnik Radžendra Prasad, prvi predsednik nezavisne Indije od 1950. do 1963.

1894. – Umro je škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson, izvrstan stilista, neobično prisan i topao, koji je u delima hrabrost i optimizam suprotstavljao sumnjama i kolebanju. Pokušao je da obnovi duh romantike. Dela: romani „Ostrvo s blagom“, „Oteti“, „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“, „Gospodar Balantrea“, pripovetke „Nove priče iz 1001. noći“, putopis „Putovanje s magarcem“, eseji „Virginibus puerisque“.

1912. – Posle pobeda u Prvom balkanskom ratu, balkanski saveznici Srbija, Grčka i Bugarska potpisali su primirje s Turskom.

1914. – U jeku Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, u skladu s naredbom komandanta Prve srpske armije generala Živojina Mišića, srpska vojska prešla je u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor-Maljen, a Druga armija i odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj za Srbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapređen u čin vojvode.

1917. – Predsednik SAD Vudro Vilson zatražio je u Prvom svetskom ratu od Kongresa da objavi rat Austro-Ugarskoj.

1918. – Zamenik načelnika italijanske Vrhovne komande general Pjetro Badoljo podneo je vladi memorandum o razbijanju tek proglašene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je naglasio da su uslovi za unutrašnje sukobe izvanredni i da ih samo treba aktivirati „svim mogućim sredstvima“. Memorandum je prihvaćen i bio je godinama osnov politike Rima prema Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i kasnije Jugoslaviji, s ciljem zauzimanja Dalmacije i drugih teritorija.

1919. – Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka. Radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog života, mrtvu prirodu, pejsaže, s neuporedivim osećanjem za ljupka lica, životnu radost i prefinjen kolorit i razvio je izraz karakterističan po svetloružičastim i modrim tonovima. U starosti je radio i skulpture, pretežno aktove jedre forme.

1930. – Rođen je francuski režiser Žan Lik Godar, vodeća ličnost „novog talasa“ francuskog filma. Filmovi: „Do poslednjeg daha“, „Žena je žena“, „Ludi Pjero“, „Broj dva“, „Živeti svoj život“, „Karabinjeri“, „Prezir“, „Udata žena“, „Muško i žensko“, „Vikend“, „Jedan plus jedan“, „Simpatija za đavola“, „Istočni vetar“, „Spasavaj se ko može“, „Pasija“, „Ime: Karmen“.

1952. – Umro je Milan Grol, srpski političar, diplomata, pozorišni i književni kritičar, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke. Kao blizak saradnik najuglednijeg srpskog književnog kritičara Jovana Skerlića objavio je mnoštvo književnih i pozorišnih kritika u „Srpskom književnom glasniku“. U Drugom svetskom ratu bio je ministar u emigrantskoj vladi u Londonu. U zemlju se vratio 1945. i nakratko je bio potpredsednik vlade, dok nije postalo sasvim jasno da režim Josipa Broza samo simulira neke demokratske norme. Dela: članci i eseji „Pozorišne kritike“, „Iz pozorišta predratne Srbije“, „Londonski dnevnik“, „Dnevni zapisi“, „Kroz dve decenije Jugoslavije“, „Iskušenja demokratije“.

1952. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je predlog Indije o uspostavljanju primirja u Koreji.

1962. – Edit Sparlok Sampson stupila je na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, postavši prva Afroamerikanka na mestu sudije u SAD.

1967. – Južnoafrički hirug dr Kristijan Barnard prvi put je u istoriji medicine u bolnici „Grote Šur“ u Kejptaunu presadio srce. Teški srčani bolesnik Luis Vaškanski potom je, sa srcem jedne 25-godišnje devojke poginule u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

1971. – Počeo je Indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. decembra pobedom Indije i odvajanjem tadašnjeg Istočnog Pakistana od matice i nastankom države Bangladeš.

1975. – U Laosu su vlast preuzeli komunisti i prestala je da postoji 600 godina stara monarhija.

1978. – Umrla je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta. Započela je karijeru 1921. u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši ubrzo gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći karakterne uloge iskazivala je izuzetno scensko umeće. Njenu karijeru je najviše obeležila nenadmašna interpretacija Živke u „Gospođi ministarki“ Branislava Nušića.

1984. – U gradu Bopal u Indiji umrlo je oko 4.500 ljudi, 500 je oslepelo, a oko 50.000 je zatrovano prilikom izlivanja gasa iz fabrike „Junion karbajd“ koja se bavila proizvodnjom sredstava za zaštitu bilja.

1989. – U Istočnoj Nemačkoj ostavke su podneli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke (komunisti) Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

1991. – Rusija je priznala nezavisnost Ukrajine, a ruski predsednik Boris Jeljcin založio se za što brže normalizovanje međudržavnih odnosa Rusije i Ukrajine.

1995. – Bivši predsednik Južne Koreje Čun Do Hvan uhapšen je zbog odgovornosti za masakr u gradu Kvangdžu u maju 1979. kada je vojska ubila više od 200 demonstranata.

1999. – Hrvatski sud odlučio je da teško oboleli Franjo Tuđman više nije u stanju da obavlja funkciju šefa države.

2006. – Umro je Eliot Velis, jedan od najpoznatijih lovaca na naciste. Velis, koji je preživeo strahote koncentracionih logora u Poljskoj, postao je poznat krajem 70-ih 20. veka, pošto je pronašao i prijavio vlastima nemačkog oficira, koji je ubio njegovu majku. Velis će ostati poznat po upornosti oko rasvetljavanja slučaja letonskog naciste Bolesava Mijakovskisa.

2007. – Izrael je oslobodio 429 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u nastojanju da podrži ponašanje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, nakon konferencije u Anapolisu, na kojoj je odlučeno da se mirovni sporazum postigne do kraja 2008. godine.

2008. – Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ponudio je predstavnicima više od sto zemalja okupljenih na međunarodnoj konferenciji u Oslu, da potpišu Međunarodnu konvenciju o zabrani kasetne minicije. Predložena Konvencija predviđa zabranu upotrebe, proizvodnje, skladištenja i prometa kasetne municije, a dokument obavezuje države da tokom narednih osam godina unište sve zalihe i očiste kontaminirana područja. Konvenciju je na kraju potpisalo više od 90 zemalja.

Izvor: RTV/Tanjug

Autor: Redakcija
Datum: 02, 12, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *