Obeležena godišnjica stradanja Mađara u Čurugu 1944/45

ČURUG: U Boronju pored Spomen obeležja stradalim Mađarima u Čurugu 1944/45. godine okupilo se oko stotinak članova porodica i prijatelja nastradalih.

 

 

        Program je vodila g-đa Julija Teleki inicijator ovog pomena, a istom su pored gore navedenih prisustvovali i zvanični predstavnici Republike i Pokrajine podpredsednik Skupštine Autonomne Pokrajne Vojvodine Branislava dr Belić, narodni poslanici u Skupštini Srbije Balint Pastor, Elvira Kovač, Frimond Arpad i Laslo Varga, pokrajnski poslanik Laslo Feher, predsednik opštine Bečej Peter Knezi, konzul Republike Mađarske iz Subotice Tamaš Koršoš. Takođe su prisustvovali i sveštenici Laslo Fuderer iz Bečeja, Jožef Bogdan iz Kanjiže i Ferenc Brašnjo iz Malog Iđoša.

 

 

        Prvi put su komemoraciji prisustvovali i predstavnici Memorijalnog Društva „Racija 1942“ iz Čuruga koje su predstavljali predsednik Društva Milan Radomir, sekretar Jasmina Mina Jurišin i član upravnog odbora Lazar Kaćanski. Gospođa Teleki se posebno zahvalila Društvu „Racija 1942“ što se odazvalo na poziv i došlo na komemoraciju i zajednički su ocenili da je ovo početak saradnje da se otklone sve prepreke u vezi sa Racijom kao i sa stradanjem iz 1944/45. godine. Predstavnike Društva je posebno dotaklo to sto su članovi porodica dolazili da ih pozdrave.

 

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 31, 10, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *