Na pšenici ojadili paore za 30 miliona evra

Da u poljoprivredi ima prevara na sve strane seljaci, naravno, znaju, ali čini se da nikada nije bilo gore. Razni hohštapleri, ali i ozbiljne firme zapale u krizu, su u poslednjih godinu – dve u crno zavili poljoprivrednike jer su njihovu robu uzeli, obećali da će je uredno platiti, a onda ih izvarali i ostavili kratkih rukava. Koliko duguju seljacima niko pouzdano ne zna, ali se procenjuje da su ih samo na pšenici „zavrnuli” za najmanje 30 miliona evra.

 

        Tim podacima barata se u mlinarskoj branši i poljoprivrednim udruženjima. Propale gazde i prevaranti ostali su dužni i za soju, kukuruz, da ne govorimo o neplaćenim svinjama koje su razne „tašne, mašne i pečati” pokupili po Sremu i Bačkoj.
        Uglavnom, situacija je više nego ozbiljna: nesolventne firme ostale su dužne poljoprivrednim proizvođačima, barem desetak ozbiljnih vojvođanskih mlinova i otkupljivača je bankrotiralo, banke su naplatile svoje, a seljaci ostali ojađeni. Prema našim saznanjima, samo mlin u Turiji duguje za žito paorima, ali i drugim firmima, oko pet miliona evra, mlin u Sečnju oko devet miliona, a takvih je još nekliko. U krizi su veliki mlinovi poput subotičke „Fidelinke”, zrenjaninskog „Žitoprodukta”, koji s mleli preko 300 tona žita dnevno. Mlinovi u, Čurugu, Velikoj Gredi, Bačkoj Palanci, Somboru, Kanjiži… , takođe su u problemu. Mlin u Žablju, recimo, nije isplatio poljoprivrednicima dugovanja iz 2008., 2009. godine, a dugovao im je pojedinačno od dve do nekoliko desetina hiljada evra. Seljaci su podizali tužbe, ali se one još uvek vuku po nadležnim institucijama. Kako su nam potvrdili oštećeni poljoprivrednici, iz ovog mlina prodata je i seljačka roba koja je bila na lageru.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu poljopartner.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *