Zaprašivanje semena ozimih strnih žita za setvu

U zemljama EU nije moguće kupiti preparate za zaprašivanje semena strnih žita već isključivo kupovinom semenske pšenice dobijate gotov proizvod, zaprašenu pšenicu.
Bliži se setva ozimih strnih žita, te veliki broj proizvodjača odlučiće se za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske.

 

Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili doradjenu pšenicu u sopstvenoj režiji.
Ukoliko se kao proizvodjač, odlučite sa setvu sopstvenog semena, obavezno to seme treba tretirati od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici). Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu poljopartner.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *