Baljšoj teatar od sada sav u žeženom zlatu

MOSKVA: U četvrtak, 22. septembra kolektiv glavnog pozorišta zemlje Rusije – od prvaka baleta i solista opere do stolara i majstora obućarskog ceha – prvi put posle kapitalne rekonstrukcije su se okupili u istorijskom zdanju, da bi razgovarali o planovima za novu sezonu koja tek što nije otvorena.

         Kada su svi zaposleni u Baljšom seli na svoja mesta, gledalište je bilo popunjeno da ni ptica nije mogla da proleti. Zvezde pozorišta i narodni umetnici, kao na primer Vladimir Matorin, stajali su u prolazu veoma uzbuđeni. Imali su šta i da vide. Razmere i sadržaji onog što je restaurirano i rekonstuisano zaslepljuju i to u pravom smislu reči. Ljudi su se divili žeženom zlatu, (utrošeno oko šest tona na pozlati), podizali zlatnim nitima proštepovanu zavesu, a luster težak dve tone takođe od zlata „gori“. Shvatljivo je da će nešto od toga s vremenom pobledeti, da će nešto i prašina pokriti, ali ko zna kad će to biti… Zasad u dvorani sve još odiše svežim lakom i bojom.

 

Prva predstava na istorijskoj sceni, gala – koncert opere i baleta – 28. oktobra

        Prva predstava na istorijskoj sceni treba da bude izvedena 28. oktobra. To će biti gala – koncert umetnika baleta i opere. U planu ove sezone predviđene su tri operske premijere: „Ruslan i Ljudmila“ (2. novembra), „Kavaljer ruže“ (3. aprila), „Čarobnjak“ (26. juna). Najavljen je povratak na istorijsku scenu u novim postavkama „Borisa Godunova“, „Turondota“ i „Ognjenog anđela“.
Za novogodišnje praznike pripremaju se popularne predstave savremenih koreografskih rešenja koje i pored visokih cena ulaznica pune dvoranu.

 

„Uspavana lepotica“ prva baletska premijera

        Prva baletska premijera „Uspavana lepotica“ u redakciji Jurija Grigoroviča biće izvedena 18. novembra. Najavaljeno je da će 28. decembra biti priređen gala-koncert u slavu Rolana Petia, dok će 6. janura 2011. takođe gala-koncertom biti obeležena 85. godišnjica Jurija Grigoroviča i dalje do sredine februara trajaće festival u čast ovog proslavljenog koreografa. U maju će biti premijera baleta Balančina „Dragocenosti“, a na repertoaru će se naći i balet „Rubini“. Da bi se dočarala carska veličanstvenost scene, nedostaju još baleti „Smaragd“ i „Briljanti“, pa samo tako puna kolecija vrhunskih baletskih predstava može podsetiti na pravu sliku carske veličine istorijske scene Baljošog, koje svojim sjajem i bogatstvom i samo čini Njegovo carsko veličanstvo teatra među svekolikim ruskim i svetskim pozorištima. Na samom početku gašenja sezone na svim scenama osim ove veličanstvene, u Baljšom koja će tokom cele godine blistati svojim neodoljivim sjajem, 17. juna biće održano veče sećanja na Marinu Semjonovu. Vratiće se na istrorijsku scenu „Krckalica“, legendarno „Labudovo jezero“, „Žizela“, „Spartak“, „Ćerka faraona“…
        U dvorani na trećoj etaži pod zemljom priređivaće se kamerni koncerti i vokalni nastupi.
         Osim ovoga, prema rečima generalnog direktora, Anatolija Iksanova, u svojstvu specijalnog gosta u Baljšom će plesati Diana Višnjeva. Prvi put će u istoriji pozorišta u ansamblu Baljšog nastupiti i zvezda svetskog baleta Amerikanac Dejvid Holberg. Inače, prvi je nakon završene rekonstrukcije istorijskog zdanja Baljšog (21. septembra) obišao i razgovarao sa umetnicima i rukovodiocima predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev koji se kraće zadržao i u carskoj, odnosno Staljinovoj loži.

 

Autor: Branko Rakočević
Datum: 22, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *