U SAD počela nedelja zabranjenih knjiga

U SAD je 24. septembra počela Nedelja zabranjenih knjiga koju sprovodi Američka asocijacija bibliotekara za zaštitu slobodnog čitanja(ALA). Kako piše Los Anđeles Tajms ( The Los Angeles Times ) tokom ove sedmice na području cele Amerike organizovaće se nekoliko akcija i manifestacija čiji je cilj podrška otvorenom pristupu najrazličitoj literaturi.

 

        Školski odbori američkih okruga često zabranjuju književna dela koja po njihovom mišljenju sadrže elemente nasilja ili otvoreno opisuju seksualne scene. Ti školski organi upravljanja mogu takve knjige da isključe sa spiska đačke lektire ili pak da ih izbace iz biblioteka. Ponekad zabrane iniciraju i sami đački roditelji.
        Ne retko se zabranjuju i dela poznatih autora: letos je na primer u okrugu Misuri zabranjen za čitanje roman Kurta Voneguta „Klaonica broj pet“, ili „Krstaški pohod dece“, dok je „Norveška šuma“ Haruki Murakami skinuta sa spiska obavezne lektire u državi Nju –Džersi.
        Kako primećuje Los Anđeles tajms, poslednjih godina na vrhu spiska literature nepodobne za školske biblioteke nalazila se knjiga za decu „U Tangu ih je troje“ (And Tango Makes Three) u kojoj se opisuje homoseksualizam para pingvina koji su „usvojili“ jedno goluždravo ptiče da se o njemu brinu i da ga vaspitavaju.
        Kako javlja Rojters (Reuters) pred početak Nedelje zabranjenih knjiga, državna biblioteka Čarlton u državi Masačusets skinula je zabranu sa knjige Marka Tvena „Evin dnevnik“. Ova knjiga izbačena je iz biblioteka 1906. godine zbog ilustracija koje slikaju obnaženu Evu.
        Nedelja zabranjenih knjiga održava se svake godine od 1982. u poslednjoj sedmici septembra. Aktivisti ALA bore se sa cenzurom i zabranama naglašavajući kako je važno da svaki čitalac ima svoju tačku gledišta o književnom delu.
        U američkim školama se takođe sprovodi program ALA „Zabranjena knjiga“ o dostupnim razmerama slobode reči. Učenici izučavaju dela koja su nekad bila zabranjivana ili su pokušavali da ih zabrane i pišu radove o tome da li je to trebalo činiti.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 23, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *