U spomen Dušanu Kanaziru

MOŠORIN, TITEL: Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ organizovala je u utorak, 27. septembra, u Mošorinu i Titelu, veče posvećeno Dušanu T. Kanaziru. Nadahnuta kazivanja o akademiku Kanaziru Biljane Jovanović, njegovog ličnog biografa i bibliotekara SANU i dr Selme Kanazir, neurobiologa i ćerke velikog naučnika, nisu ostavila ravnodušnima posetioce.

 

        Ćerka uvaženog akademika prvi put je boravila u rodnom mestu svoga oca i susrela se sa bliskim rođacima, a posetila je mesto gde se nekada nalazila rodna kuća Kanazirovih.
        Druženje u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ u Mošorinu i Plavoj sali Suda u Titelu proteklo je u podsećanju na devedesetogodišnji životni i radni vek Dušana Knazira, redovnog člana odeljenja hemijskih i bioloških nauka Srpske akademije nauka i umetnosti i predsednika Akademije u periodu od 1981. do 1994. godine.

 

    


        Srpska akademija nauke i umetnosti poklonila je titelskoj Biblioteci knjige o Lazi Kostiću, Milutinu Milankoviću i Jovanu Steriji Popoviću kao i arhivu fotografija akademika Dušana Kanazira, od Selme Kanazir Biblioteka je dobila na poklon nekoliko knjiga.
        Dušan Kanazir rođen je Mošorinu 28. juna 1921. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Naučni rad posvetio je istraživanjima u oblasti molekularne biologije. Doktorirao je fiziološke nauke na Univerzitetu Libr u Briselu. Rezultati njegovih istraživanja najvećim delom obuhvataju izučavanje mehanizama delovanja zračenja na živu materiju, strukturu i funkciju glikokortikoidnih receptora, molekulskih mehanizama o ulozi psiho-socijalnog stresa u patogenezi obolenja – kancera, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Najraniji radovi o kanceru dojke (1951-1953), ulozi zračenja – na sintezu nukleinskih kiselina i genetske konsekvence zračenja, mutacije u toku ćelijske deobe (1957), postavili su ga u vrh biološke nauke u svetu koja traje duže od pola veka.
         Laboratoriju u Vinči osnovao je 1949. godine, a najviše je voleo da se druži sa svojim studentima i prenosi im svoja znanja. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu 1978. godine i od strane Nobelovog komiteta predlagača ušao u najuži izbor.

Autor: Redakcija
Datum: 28, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *