Egereši: Bezbednost u Vojvodini nije ugrožena

NOVI SAD: Bezbednost u Vojvodini nije ugrožena ali se incidenti, poput onih u Temerinu, moraju sprečavati opštom akcijom u društvu kako ne bi bili ugroženi međunacionalni odnosi, zaključili su danas učesnici zajedničke sednice odbora Skupštine Vojvodine za bezbednost i za međunacionalne odnose.

 

Predsednik pokrajinske skupštine Šandor Egereši, koji je prisustvovao zajedničkoj sednici dva odbora, upozorio je da je situacija ozbiljna i da bi trebalo maksimalno odgovorno delovati i ne dozvoliti da bude ugrožen zajednički život Srba, Mađara i svih zajednica u Vojvodini.

Egereši je najavio da će sledeća sednica Pokrajinskog saveta za bezbednost najverovatnije biti održana u Temerinu idućeg meseca, o čemu će razgovarati sutra u Beogradu sa zamenikom predsednika Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Ombudsman: Pomiriti zavađene strane u Temerinu

Deca mađarske i srpske nacionalnosti već 15 godina idu u potpuno dve odvojene osnovne škole u Temerinu, što izuzetno povećava etničku distancu u tom mestu, izjavila je vojvođanska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih.

Kvalifikacija krivičnog dela

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić rekao je da nijedno od krivičnih dela koja su u poslednjim danima počinili mladi u Temerinu nije kvalifikovano kao krivično delo izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Krstić je podsetio da kvalifikaciju krivičnih dela daje tužilaštvo, a motiv razjašnjava sud.

Čorba: Mediji izveštavaju selektivno o incidentima

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji mediji izveštavaju o međunacionalnim incidentima u Temerinu i optužila ih da izveštavaju selektivno.

Funkcioner DSVM Bela Čorba rekao je novinarima da su mediji „prećutali“ napad na mađarskog mladića, koji se desio u nedelju u kasnim noćnim satima, kada su ga dvojica napala u centru grada.

„Jedan od napadača, nakon što je upitao prolaznika Norberta K. da li je Mađar, a ovaj potvrdno odgovorio, udario ga je u lice, a nakon što se napadnuti mladić dao u beg, drugi napadač ga je gađao flašom“, naveo je Čorba i dodao da je počinioce ovog napada policija privela i podnela krivične prijave.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 28, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *