Održan protest Srba na barikadi u Zupču

ZUPČE, KOSOVSKA MITROVICA: Na protestnom skupu ispred barikada u selu Zupče kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su danas narod da se isključivo mirnim putem bori za svoja legitimna prava.

 

Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio je Srbima na severu Kosova da se za svoja prava bore hrišćanski.

„Suviše smo teški da bi neko mogao da nas pomeri sa ovih prostora, a isto tako imamo duboke korene da bi neko mogao da nas iščupa i da nas presadi na drugo mesto“, poručio je Teodosije.

 

Srbi ni po koju cenu neće napustiti Kosmet

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je okupljenima da jedino na miran način treba da se suprotstave instaliranju kosovskih institucija na severu pokrajine.

On je pozvao Kfor i predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da ostanu u okvirima statusne neutralnosti i da ne pomažu prištinskim vlastima u dovođenju carinika na prelaze na severu Kosova.

 

Ristić traži da se oglasi Tadić

„Pitali smo Tadića pre mesec i po šta će država učiniti ukoliko kosovska policija, Kfor i Euleks oružjem krenu na Srbe, odgovorio nam je (Tadić) da će o tome odlučivati ako se to dogodi i kada se dogodi“, rekao je na mitingu predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, član Demokratske stranke Srbije.

Ristić je naveo da su juče vojnici NATO pucali na državljane Srbije na delu njene teritorije – Kosovu.

„Želimo odgovor na pitanje šta će država uraditi ako se puca na njene državljane? Deo odgovora kojim ne možemo biti zadovoljni, dobili smo sinoć“, rekao je Ristić podsetivši da je Tadić u saopštenju pozvao Srbe i Kfor da budu mirni i uzdržani.

„Mi jesmo mirni – puna dva meseca mirno stojimo na barikadama, ali nam je potreban odgovor države šta će ona preduzeti protiv onih koji ne miruju i koji oružjem nasrću na Srbe da bi ih ubili. Mi nećemo da budemo žrtve nikakve kandidature, pa ni kandidature naše države za ulazak u EU“, rekao je Ristić.

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 28, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *