Tadić osudio upotrebu sile prema Srbima, Brisel osuđuje Srbe

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA, BRISEL: Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je danas u izjavi agenciji Tanjug upotrebu sile prema građanima na severu Kosova. „Oštro osuđujem upotrebu sile prema građanima i apelujem na međunarodne snage da se ne sukobljavaju sa Srbima na severu Kosova i Metohije“, istakao je predsednik Tadić u najnovijoj izjavi.

 

Tadić je pozvao Kfor na maksimalnu uzdržanost i statusnu neutralnost.

„Apelujem na smirivanje situacije, jer su očuvanje mira i dijalog jedini načini za rešavanje problema. Međunarodne snage su tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju sa njima. Pozivam KFOR na maksimalnu uzdržanost, poručio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je ponovio da snage KFOR-a moraju biti statusno neutralne i ne smeju upotrebljavati silu prema građanima, a kosovski Srbi treba da održe pribranost i da ne nasedaju na provokacije.

„Nijedan problem se nasiljem ne može rešiti, a dovođenje ljudskih života u opasnost nije doprinos odbrani naših interesa. Ljudski životi su vrednost iznad svega i moraju biti sačuvani“, rekao je predsednik Tadić, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

EU: Osuda nasilja protiv međunarodne zajednice

Evropska unija snažno osuđuje nasilje protiv međunarodne zajednice na severu Kosova i apeluje na uzdržanost i odgovorno ponašanje, saopšteno je danas u Briselu.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je Tanjugu da “EU pruža punu podršku Euleksu i Kforu u naporima koje čine da smire situaciju.”

 

Na alternativnom putu kod administrativnog prelaza Jarinje danas oko 13 časova došlo je do novog sukoba građana i pripadnika Kfora, u kojem je Kfor pucao, kako tvrde, samo gumenim mecima, uz suzavac i šok bombe. Tokom sukoba čula se i rafalna paljba iz bojevog naoružanja.

 

Šestoro Srba je ranjeno bojevom municijom i trenutno hospitalizovano u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *