Velinki u spomen

ŠAJKAŠ: Aktiv žena, koji deluje pri Kulturno-umetničkom društvu „Šajkaš“, protekle nedelje obeležio je književnom večeri dvogodišnjicu smrti svoje bivše članice, ujedno i osnivača Aktiva, pesnikinje Velinke Janić Karanović. Skup je održan u prostorijama KUD-a a prisustvovali su mu, uz članove Aktiva, pesnici Dominka Arsić i Mirko Žigić iz Gardinovaca te Nikola Nedić, predsednik „Koviljskog kulturnog kruga“ koji deluje kao ogranak USKOR-a iz Beograda.

 

        O Velinki, i sećanjima na ovu plemenitu ženu, govorili su: predsednica Aktiva žena Mira Sabovljev, Dominka Arsić kao školska drugarica, Mirko žigić kao Velinkin višegodišnji saradnik i Nikola Turajlić kao novinar. Velinkine stihove govorili su Danica-Soka Bujandrić i Julka Rakić. U prigodnom trenutku, Mirko Žigić je predsednici Aktiva uručio Velinkin portret, ulje na platnu, koji je bio u njegovom vlasništvu a uradio ga je gardinovački slikar Tihomir Pešić.

        Velinka Janić Karanović (Gardinovci, 5. marta 1940 – Berlin, 25. septembra 2009. godine) pesme je pisala od školskih dana. Do sada je objavila šest zbirki pesama: „Sanjarim“ (2002.), „Put lepe reči“ (2003.), „Kad spoznaš“ (2004.), „Rastopljeni biseri“ (2005.), „Odsjaj“ (2007.) u koautorstvu sa Čedom Plavšićem i „Tajanstvo“ (2008.). U poslednjim godinama života boravila je i stvarala u Gardinovcima i Šajkašu. Bila je član Društva „Šajkaška“ i Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju (USKOR) iz Beograda.

Moje selo

Kad moj dragi vidi selo

on će reči da je malo

al* da je i duplo veće

u moje bi srce stalo.

U mom selu i u srcu

jedna ruža zasađena

Gardinovci moji lepi

ja vas volim od rođenja.

U njima je moje srce

osetilo ljubav vrelu

nigde nije tako lepo

kao u mom rodnom selu.

Zato moje rodno selo

od svih sela volim više

u njemu je tako toplo

moja duša s njime diše.

Tu sam dragog upoznala

osetila ljubav vrelu

nigde nije teko lepo

kao što je u mom selu.

I da imam sve bogatstvo

celog sveta zlato, novce,

ne bih dala moje selo

moje lepe Gardinovce.

 

Velinka Janić Karanović

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 28, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *