Kertesu oduzeto zvanje zbog uvrede mađarske nacije

BUDIMPEŠTA: Mađarski pisac Akoš Kertes je lišen zvanja počasnog građanina Budimpešte jer je sunarodnike nazvao „genetski nižom rasom“. Pisac koji je uzburkao javnost je svojevremeni dobitnik Košutovog odlikovanja, jednog od najznačajnijih priznanja u Mađarskoj.

 

Uoči glasanja gradonačelnik Ištvan Tarloš je pročitao tekst koji je Kertes objavio u listu mađarske emigracije u SAD „Američka Nepsava“, a koji je poprilično uzburkao ovdašnju javnost i izazvao revolt vladajuće elite.
Pisac i filmski dramaturg, koji gazi 80. godinu života, izazvao je gnev zbog stava koji do sada nijedan Mađar nikada nije izgovorio. On je pomenutom listu u svojstvu stalnog publiciste poslao otvoreno pismo, objavljeno 29. avgusta, u kojem je svoje sunarodnike nazvao nižom, nemoralnom vrstom ljudi.
„Mađari su genetski potčinjeni. Hiljadu godina slušaju tuđe zapovesti, ali to nije opravdanje što ni za najteže istorijske grehe ne osećaju ni iskru griže savesti, već uvek druge okrivljuju, na druge upiru prstom“, napisao je Kertes.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 22, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *