Peti Šajkaški ražanj – učestvovali i Kinezi

ŠAJKAŠ: „Šajkaški ražanj“, jedinstvena manifestacija ove vrste u Vojvodini, protekle nedelje obeležio je skroman jubilej – pet godina postojanja. Ove godine učestvovale su 82 ekipe, najviše iz Šajkaša, ali i iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Temerina, Sečnja, Žablja, Vilova, Kaća… Zanimljivo je da su jednu ekipu imali i Kinezi koji imaju svoju prodavnicu u Šajkašu, pa je i manifestacija postala internacionalna.

         Mnoge ekipe su imale po dva, a neke i po tri ražnja. Osnovni cilj manifestacije je afirmacija nacionalnih običaja, kuhinje i gostoprimstva, kroz druženje i kulturne sadržaje. Nema takmičarski karakter pa je i atmosfera mnogo opuštenija.

 


        Dok su ekipe brižljivo spremale ražnjeve i pečenja, na velikoj bini postavljenoj na glavnoj ulici koja je bila zatvorena za saobraćaj, odvijao se kulturni deo programa koji je vodila Julka Rakić. Program su otvorili tamburaši iz Begeča, a nastupio je i poznati estradni umetnik Miša Blizanac, vokalni solista RTV. Učestvovale su sve tri folklorne grupe KUD-a „Šajkaš“kao i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Kaća. Ženska pevačka grupa „Sarke“ iz Gardinovaca otpevala je nekoliko poznatih narodnih pesama. Sa nekoliko recitala predstavljena je knjiga Nenada Grujičića „Šajkaški soneti“ a Danica-Soka Bujandrić je govorila stihove pokojne Velinke Janić Karanović. U večernjim satima program je završio nastupom lokalnih pop-rok grupa, predvođenih grupom „Ulični svirač“ iz Šajkaša.


        Ispred sedišta Građanskog fonda „Etnos“, kojim rukovodi idejni tvorac ove manifestacije, književnik i glumac Gojko Todorović, postavljeni su štandovi na kojima su svoje ručne radove, kao i specijalitete domaće kuhinje, posebno kolače, izložili aktivi žena iz Morovića, Berkasova, Gardinovaca, Šajkaša…
        Uz pomenuto, bilo je prisutno i sve ono što prati ovakve manifestacije: ringšpili, autići, prodavači igračaka, bombondžije… Za sve uzraste i svakoga po nešto.
        Manifestaciju je organizovala Mesna zajednica Šajkaš.

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 22, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *