Počeli Dani evropske baštine u Srbiji

SREMSKI KARLOVCI, KRUŠEDOL: Srbija sa velikim ponosom pokazuje kako se čuva i predstavlja naša i evropska baština, izjavio je danas u Sremskim Karlovcima ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

 

Otvarajući tradicionalnu manifestaciju „Dani evropske baštine“, koja se jubilarni, deseti put održava u Srbiji, on je istakao da su Sremski Karlovci odabrani za domaćina, jer se tu, ne samo ukršta evropska kulturna i prirodna baština, nego su i jedno od mesta sa najbogatijim nasleđem iz 18, 19, i 20. veka.

Ministar je rekao da bi Sremski Karlovci trebalo da dobiju status grada, ne zbog veličine i broja stanovnika, nego zbog načina na koji čuvaju nasleđe naše istorije.

Bogat program ove manifestacije počeo je predstavljanjem izložbe konzervatorskih i restauratorskih radova u manastiru Krušedol, a nastavljen skupovima u Karlovačkoj gimnaziji i na nekoliko drugih lokacija u tom mestu.

Pozdravljajući mnogobrojne goste među kojima su bili ambasadori Švajcarske i Danske i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, episkop sremski Vasilije istakao je da je manastir Krušedol, srpska svetinja na Fruškoj Gori stara više od pet vekova „pravo čudo u kome se kroz istoriju mnogo toga dešavalo“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 10, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *