Mađari zainteresovani za geotermalne vode

TEMERIN: Protokol o saradnji u korišćenju geotermalnih voda i izgradnji Spa centra u Temerinu – danas su potpisali Radoslav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku, Andraš Gustonj, predsednik opštine Temerin, Velibor Đorić, direktor firme A & F, u čijem posedu je ranija ciglana Igma i Kornel Gellen, većinski vlasnik mađarske firme G & B hidro enerdži konsalting.

 

        Na površini od oko 50 hektara investitor iz Mađarske planira izgradnju turističko rekreacionog i spa centra, a jezera koja su nastala iskopavanjem gline za ekstremne sportove na vodi.
        – Imali smo razgovore sa više firmi iz Mađarske a u poslednje vreme povećano je interesovanje kompanija iz Češke i Slovačke za ulaganja u korišćenje geotermalnih potencijala. Predstavićemo ih na prezentacijama, tribinama, seminarima, Sajmu investicija u oktobru, gde će biti održani Dani energetike. Nalazimo se u situaciji da formiramo zajedničko preduzeće NIS i pokrajinske Vlade da bi smo lakše došli do investitora i iskoristili, gas bio masu, 72 ili 52 biotermalna izvora koji su sada konzervirani – istakao je Radoslav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku.
        Skupština Srbije narednih meseci treba da usvoji više Zakona iz ove oblasti: javnoj svojini, restituciji, javno-privatnom partnerstvu, rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakona o racionalnoj potrošnji i energetskoj efikasnosti.

Autor: Mile Milojević
Datum: 09, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *