„NS seme“ cenama brani tržište

NOVI SAD: Institut za ratarstvo i povrtarstvo (IRP) u Novom Sadu će za predstojeću jesenju setvu domaćim proizvođačima obezbediti seme vrhunskog kvaliteta po najprimerenijim cenama, znatno nižim od svetskih, izjavio je danas direktor te najznačajnije naučne institucije u srpskoj poljoprivredi Borislav Kobiljski.

 

To je snažan kolektiv s veoma jakim naučnim i stručnim kadrom, raspolaže vrhunskom opremom i drugim kapacitetima i zato „nećemo dozvoliti da cene semena naglo rastu“, rekao je on na skupu priređenom za novinare i poljoprivrednike rekordere u prinosima ostvarenim novosadskim sortama i hibridima.

Poručivši domaćim poljoprivrednim proizvođačima da se ne boje da će najkvalitetnije „NS seme“ najznačajnijih ratarskih i povrtarskih kultura biti tri ili više puta skuplje, poput onog koje nude multinacionalne kompanije, Kobiljski je naglasio da IRP počinje novi marketinški pristup tržištu, koji podrazumeva još veće uvažavanje korisnika.

Organska proizvodnja protiv GMO

Najavljujući novine u radu i organizaciji Instituta, Kobiljski je istakao da će do kraja godine početi da funkcioniše nedavno oformljeno Odeljenje za biotehnologiju, koje će se baviti organskom proizvodnjom biljaka, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem Srbije kao zemlje bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

„Nikakvi pritisci na našu zemlju ne mogu dovesti do toga da u dogledno vreme kod nas budu implementirane tehnologije genetskih modifikacija“ naglasio je on i dodao da Institut u tome ima podršku resornih ministarstava za nauku i za poljoprivredu.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *