Večeras počinje 53. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

KULA: Predstavom „Seksualno vaspitanje“ Đorđa Milosavljevića koju će u scenskoj postavci Jovana Grujića izvesti dramski amateri iz Kovina, večeras (petak, 9. septembra) u Kuli počinje 53. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije na kome će do 17. septembra nastupiti osam pozorišnih trupa iz različitih krajeva Srbije koje su se plasirale na regionalnim smotrama.

 

 

         Umesto u junu, kad je po tradiciji trebalo da se održi kao i prethodna 52 festivala amaterskih pozorišta Srbije (FAPS), zbog organizacionih i finansijskih problema u Savezu amatera Srbije (SAS), Kula će osam učesnika ovog, 53. festivala ugostiti od večeras, 9. do subote, 17. septembra. Većina posetilaca ove najznačajnije manifestacije umetničke samodelatnosti u Srbiji je priželjkivala pomeranje termina održavanja Festivala sa sredine ili kraja juna, kad je sezona na izmaku, za septembar, pravo vreme kad sezona počinje sa odmornim izvođačima i ornom publikom, tako da će i od ispražnjene kase u SAS biti neke koristi.

          Bilo kako bilo, kulskoj publici, decenijama estetski negovanoj na najuspešnijim ostvarenjima amaterske pozorišne scene u Srbiji, koja će, nema sumnje, kao i uvek dosada, ostati verna pozorišnim dešavanjima u Kulturnom centru, svojoj teatarskoj kući, brižljivo i s ljubavlju sređenoj i ušuškanoj, i stručnom žiriju i ovog puta biće teško da odabere tri najuspešnije od osam pozorišnih trupa koje su se na prethodnim selekcijama plasirale za ovu smotru najvišeg ranga u svojoj oblasti: iz Kovina, Stare Pazove, Batajnice, Smederevske Palanke, Rače, Bogatića, Lebana i grada domaćina. Ovog puta u žiriju su Milan Mađerev, teatrolog, Aleksandar Saša Volić, reditelj, oba iz Beograda i Miodrag Petrović, glumac SNP iz Novog Sada, dok će razgovore sa publikom voditi prof. dr Raško Jovanović. Iz večeri u veče zaredom biće prikazane predstave ovim redom: „Kontrolni“ Milene Depolo u produkciji „Skloništa u teatru“ iz Batajnice, a u režiji Jovana Ljubenovića (subota, 10.); „Krčma na glavnom drumu“ koju je po motivima Čehovljeve istoimene jednočinke i drugih priča velikog pisca za Slovačko pozorište BHV iz Stare Pazove adaptirao i režirao Miroslav Benka, inače autor total dizajna, pobednička predstava na Susretu amaterskih pozorišta Vojvodine u svim kategorijama (nedelja). Gradsko pozorište iz Smederevske Palanke dolazi u Kulu sa Sartrovim „Prljavim rukama“ koje je „scenski oprao“ Miloš Jagodić, inače i režiser još jedne predstave na ovom Festivalu: „Karoline Najber“ Nebojše Romčevića koju će izvesti Pozorište „Janko Veselinović“ iz Bogatića (14. septembar). Često izvođenu „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj“ klasika hrvatske drame Ivana Brešana, uvrstili su u svoj repertoar amateri iz pozorišta „Radoje Domanović“ iz Rače i izvešće je na festivalu u režiji Dejana Cicmilovića. Pretposlednje festivalske večeri nastupa domaćin, Kulturni centar Kula koji izvodi Sterijinu „Zlu ženu“ koju je scenski pripodobio i totalno dizajnirao Dragan Ostojić. Ova predstava je na 53. Festivalu srpskih zemalja održanom letos u Trebinju dobila gran pri kao najsupešnije scensko ostvarenje. Poslednja predstava u konkurenciji su „Porodične priče“ Biljane Srbljanović u kolektivnoj režiji i izvođenju gimnazijalaca iz Lebana sa pomoćnim izvođačem scenskih radnji, gimnazijskim profesorom Dušanom Blagojevićem.

         Kao prateća manifestacija u Gradskoj galeriji je priređena izložba Bogomila Karlavarisa. Povodom jubileja Dostojevskog (1821-1881-2011) u Biltenu, službenom glasilu Festivala, biće iz broja u broj u nastavcima objavljivan feljton pod naslovom „Pozorište Dostojevskog“ posvećen inscenaciji dvadesetak romana i pripovedaka ovog velikog ruskog pisaca i mislioca, koji se smatra za najvećeg dramskog autora na svetu posle Šekspira –iako nije napisao nijedno dramsko delo.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 09, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *