TEKST MODEL

ČURUG: U subotu u Čurugu u organizaciji Udruženja ovčara i kozara „Tisa“ iz Čuruga održani su V ovčarski dani, manifestacija u kojoj je učešće uzelo više izlagača i udruženja iz Bačke i Srema, u izložbi ovaca, koza i kućne radinosti. Pored ovih izložbi organizovano je takmičenje u lepom šišanju ovaca i u kuvanju čobanskog paprikaša.

On je naveo da je situacija na Kosovu posle dva incidenta napeta i da počinioci incidenata, odnosno ubistva pripadnika jedinice Rosu, kao i paljenja prelaza Jarinje, moraju odgovarati, prenosi Radio-televizija Srbija.

„Odgovorni za paljenje prelaza i ubistvo policajca specijalne policije moraju odgovarati“, rekao je Biler nakon četvoročasovnih pregovora sa srpskim predstavnicima.

Ovde ide naslov

Tači: Nećemo odustati od zahteva

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da kosovska vlada neće popustiti u svojim zahtevima na severu Kosova, jer bi odustajanje značilo povratak u anarhiju.

„Ne verujem da će predstavnici međunarodne zajednice tražiti tako nešto od nas“, rekao je Tači u intervju za portal SETimes.

Predsednik Vlade Kosova je kazao da je akcija na severu Kosova počela kako bi se prekinulo „švercovanje, organizovani kriminal i stalno kršenje suvereniteta“ zemlje koje su činile „srpske paralelne strukture koje terorišu populaciju koja živi u tom delu“.


U razgovorima su učestvovali šef tima Vlade Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, Biler i predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini.

Njima su se priključili i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Prištinski zvaničnici danas su saopštili da traže uspostavljanje pune kontrole nad carinskim prelazima na severu Kosova koje je 26. jula pokušala da zauzme specijalna kosovska policija, dok Beograd traži vraćanje na stanje pre incidenata.  

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i predstavnika međunarodnih misija na Kosovu završen je u Zubinom Potoku oko 17.30, rekli su Betini izvori.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova i Metohije od protekle noći su pod kontrolom Kfora. Saobraćaj na Jarinju odvija se samo jednom trakom, uz zadržavanja do dvadesetak minuta, ali Kfor je saopštio da je kapija 1 (Jarinje) zatvorena.

Stacioniranje pripadnika Kfora na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rešenje, nakon što je u sredu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što je naišlo na osudu Beograda i Brisela.

Biografija

 

Uroš Predić je rođen 7. decembra 1857. u Orlovatu. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju u Pančevu. Godine 1876. odlazi na akademiju u Beč gde Predića smatraju najboljim studentom Bečke akademije. Godine 1879. dobio je Gundelovu nagradu na koju je konkurisao slikom „Nadurena devojčica“. Umetničku akademiju u Beču završava 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla.

Godine 1880. Predić je na kratko vreme napustio Beč, kako bi posetio oca koji je ubrzo zatim umro. Vraća se u Beč i već ga sledeće godine napušta zbog smrti brata Svetozara. Želi da ostane u Orlovatu pored majke, ali na poziv profesora Gripenkerla 1882. godine ponovo odlazi u Beč. Koliko je poverenje ovog profesora uživao govori podatak da ga je on 1883. godine pozvan za svog asistenta na Akademiji.
Godine 1885. Predić napušta Beč i dolazi u Orlovat gde slika kompozicije iz seoskog života, motive iz Orlovata i njegove okoline.

        

Godine 1886. Predić dolazi u Beograd i tu ostaje tri godine. Motive zabeležene u Orlovatu obrađivao je dalje u Beogradu. Nova sredina je povoljno uticala na umetnika. U toku tog vremena naslikao je svoje najbolje radove: „Vesela braća, žalosna im majka”, „Siroče na majčinom grobu” i druge. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je i „Kosovka devojka”. Od 1890-1893. godine boravi u Novom Sadu i Starom Bečeju. Od 1894-1909. živi u Orlovatu, a od 1909.godine do svoje smrti u Beogradu. U svom slikarskom opusu najviše je negovao ikonografiju i portrete. Uradio je čuvene portrete: Jovana Cvijića, Slobodana Jovanovića, Đorđa Vajferta i dr.
Predić je bio jedan od osnivača društva srpskih umetnika „Lada“ 1904.godine. Bio je neprekidan član ovog društva, kao i njegov dugogodišnji predsednik. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 1909. godine a 1910. godine za redovnog člana. Bio je i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i njegov prvi predsednik.
 

        

Među Predićeve poslednje radove spada Autoportret slikan 1949. godine. Naslikao je pre ovoga još jedan 1916. godine. I svoj lik sa ostalim članovima porodice na slavskoj ikoni Svetog Nikole.
Umro je u Beogardu 11. februara 1953 godine u svojoj 96. godini kao najstariji srpski slikar. Sahranjen je u Orlovatu ispunivši obećanje dato svojim meštanima.

Autor: Redakcija
Datum: 01, 12, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *