Nove ideje – nova saradnja?!

ŽABALJ: Na sastanaku Međuopštinske radne grupe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj (MORG) u Južnobačkom okrugu održanom 30. marta u skupštinskoj sali opštine Žabalj zaključeno je da bi naredna zajednička aktivnost mogla da bude izrada strategije sanacije divljih deponija.

         Članovi radne grupe, u razgovoru sa načelnicom Južnobačkog upravnog okruga, Darijom Šajin i predsednikom NVO Inženjeri životne sredine Igorom Jezdimirovićem, ukazali su na trenutni gorući problem – divlje deponije i, tim povodom, predložili da nastave sa saradnjom i da sledeća zajednička akcija treba da bude usmerena na sanaciju divljih deponija.

 

         – Zadovoljstvo mi je da konstatujem da se tačno dve godine u kontinuitetu okupljamo i da je ovo naš osmi zajednički sastanak. Ne mogu, a da se ne setim početaka, kada ste svi vi pomalo bili sumnjičavi i niste ni slutili da ćemo se nakon dve godine ponovo videti, da će svih 11 opština imati izrađene lokalne planove upravljanja otpadom i da ćemo udruženim snagama uraditi jedan veliki posao. To svakako ne bi bilo moguće da nije bila radna i vredna grupa. Smatram da sanacija divljih deponija može biti obavljena po sličnom modelu koji smo primenjivali za izradu lokalnih planova upravljanja otpadom – naglasila je Darija Šajin. 

         Igor Jezdimirović navodi da se međuopštinska saradnja pokazala kao odličan model rešavanja problema lokalnih zajednica i, kako kaže, bilo bi dobro da se ovaj model počne primenjivati i u drugim okruzima.


        Članovi MORG-a iskoristili su priliku i ukazali na to da su lokalni planovi jednoglasno usvojeni u opštinama Temerin, Bečej, Titel, Bački Petovac i Žabalj, a u opštinama Vrbas, Beočin, Bačka Palanka i Sremski Karlovci su u proceduri usvajanja. Preostala opština (Bač) će takođe uskoro usvojiti lokalne planove, dok se predstavnici opštine Srbobran nisu udostojili ni da preuzmu svoj lokalni plan upravljanja otpadom.
         Inače, ovaj sastanak bio je priređen u okviru promocije aktivnosti projekta EXCHANGE 3 s temom obuka iz oblasti komunalnih delatnosti, a nakon toga, od 13.10 do 15.25 sati, predstavljen je IFAS-a (Institute of Food and Agricultural Sciences).

Izvor: Južnobački okrug

Autor: Redakcija
Datum: 30, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *