Izlazak iz krize i uz pomoć Guče

Vašington: Srbija bi svoje ekonomske probleme trebalo da rešava olakšavanjem otvaranja novih biznisa i nalaženjem novih izvoznih tržišta za svoje proizvode, pre svega poljoprivredne, ocenio je ekonomski i energetski stručnjak u firmi „Dilojt i Tuš“ Branko Terzić.

U razgovoru za „Glas Amerike“, Terzić je podsetio da je zvanična stopa nezaposlenosti u Srbiji oko 19 odsto, a da je ekonomski rast prošle godine bio nešto ispod dva procenta, u poređenju sa prosekom od oko četiri odsto u proteklih deset godina.

Dakle, problemi Srbije su visoka stopa nezaposlenosti i veliki deficit platnog bilansa, pošto ona uvozi daleko više nego što izvozi, rekao je on.

Podsećajući da je jedan od najboljih indikatora ekonomskog rasta broj novoregistrovanih preduzeća, Terzić je rekao da bi Beograd trebalo da uradi sve što može da bi olakšao otvaranje novih biznisa, pre svega ukidanjem komplikovanih pravila i zakona koji to otežavaju.

Srbija takođe mora da nastavi da traga za novim izvoznim tržištima za svoju robu, ali i da intenzivira svoje kulturno-ekonomske programe, kao što su muzički festivali u Guči i Egzit u Novom Sadu. To su, rekao je stručnjak „Dilojta“, izvanredne prilike za opštu promociju zemlje, dolazak velikog broja ljudi iz celog sveta i to će se sve isplatiti, ekonomski i na druge načine.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 05, 01, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *