Bradić: Laza Kostić je kulturni junak našeg naroda

Novi Sad: Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je danas da je Laza Kostić kulturni junak našeg naroda a njegovo delo je i u ovom vremenu od neprocenjive važnosti za našu kulturu.

        „Gotovo da nema srpskog pesnika koji se nije odmeravao i nadahnjivao majstorstvom Kostićevim“, rekao je Bradić na Svečanoj akademiji koju je, povodom obeležavanja veka od pesnikove smrti, u Skupštini Vojvodine organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS).
        Napominjući da bi se Kostić mogao svrstati u red onih koji obeležavaju kulturu jednog naroda, ministar je podsetio na sve ono čime se bavila ta svestrana ličnost, dajući pečat eposi u kojoj je živela i stvarala.
        Dramski pisac, filozof, esejista, prevodilac, novinar, diplomata, doktor prava, profesor, beležnik, senator, član Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije, Kostić je bio dragoceni hroničar svog vremena, ostavivši za sobom trag u svemu što je radio, podsetio je Bradić.
        Ističući da je među velikanima duha u srpskoj kulturnoj istoriji, Laza Kostić jedan od najupečatljivijih likova, ministar je naglasio da je taj stvaralac bio jedan od retkih koji je „pogađao suštinu i dimenzije naše istorije i mentaliteta“.
        Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je podsetila da je Kostić bio prvi predsednik Udruženja novinara Srbije (1882-83) i naglasila da se delo tog „buntovnika i nezadovoljnika“ ne sme prepustiti zaboravu jer „on je naš savremenik“.
        „Bio je novinar, publicista, rodoljub, prevodilac Šekspira, propagator velike poezije i velikih misli. Srbin koji je voleo svoju Vojvodinu, koja je za njega bila deo slobodne, ujedinjene srpske države“, istakla je Smajlovićeva i dodala da je Kostić u svemu „duboko naš, ne samo po svojim vrlinama, nego možda i više po svojim manama“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *