Blokada svih računa preduzeća koja ne izmiruju dugove

Firmama koje na vreme ne izmiruju svoje obaveze istovremeno će biti blokirani svi dinarski i devizni računi, a onemogućiće im se i da otvore novi račun, predviđeno je Predlogom izmena Zakona o platnom prometu koji je Vlada Srbije usvojila.

        Tako bi ta nova zakonska rešenja, između ostalog, trebalo da obezbede i veću finansijsku disciplinu preduzeća koja posluju u Srbiji.
        Prema ovom zakonskom predlogu koji je usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade, namera je da se spreče manipulacije, odnosno da firme otvaraju nove račune, iako su u blokadi, i da tako izbegavaju plaćanje svojih dugova.
        Do sada je prinudna naplata posle dobijanja osnova za blokadu dužnika prvo blokirala račun kod banke koja je po tom osnovu prva navedena, a ako to nije bilo dovoljno onda su se blokirali i računi kod drugih banaka.

Povećana efikasnost naplate

        Sada će se prinudna naplata nakon dobijanja osnova za blokadu sprovoditi nalogom svim bankama kod kojih preduzeće ima sredstva, čime će se povećati efikasnost naplate i sprečiti moguće manipulacije.
        Izmenama Zakona o platnom prometu biće ukinuta i obaveza firmi da narednog dana uplate gotovinu na svoj račun jer je za to predviđen rok od sedam dana.
        To znači da će biti ukinuta obaveza dnevne uplate pazara, čime se izašlo u susret zahtevima privrede vezano za uštede u troškovima.
        Novim predlogom precizno je navedeno i da dužnik svoje obaveze može da izmiruje i pristupanjem dugu, preuzimanjem duga i ustupanjem duga.
        Ovo se neće odnositi na one dužnike koji su u blokadi i oni će to moći da rade samo u slučajevima izmirivanja svojih poreskih obaveza ili isplata zarada zaposlenima.
        Radi jačanja finansijske discipline uvodi se i Registar menica i ovlašćenja.
        Prinudna naplata biće moguća samo po onim menicama koje su evidentirane u Registru koji će imati status javne knjige u elektronskom obliku i biće objavljen na internet strani Narodne banke Srbije.

Izmene neće smanjiti malverzacije

        Portparol Unije poslodavaca Srbije (UPS) Dragoljub Rajić u izjavi za Tanjug kaže da ove „izmene neće doprineti smanjenju malverzacija u praksi dokle god se u Srbiji ne promeni Zakon o privrednim društvima“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *