Otkupljivači tovljenika nadograđuju cene

Predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije Ferenc Major ocenio je danas da građani Srbije sve manje kupuju prerađevine od mesa jer su siromašni i objasnio da je to uticalo da je, i pored smanjenja stočnog fonda, ponuda tovnih svinja velika.

        Naša tražnja je na niskom nivou pa se javljaju tržišni viškovi,zbog čega je cena tovljenika pala i sada se kreće od 120 do 130 dinara za kilogram, precizirao je Major i dodao da je problem i u tome što su u lanac između primarne proizvodnje i prerade uključeni otkupljivači i preprodavci stoke, čija se zarada ne vraća u proizvodnju.

          Prema njegovim rečima, ta pojava naročito je prisutna u Vojvodini (severnoj Bačkoj i Sremu), gde od sitnih proizvođača tovljenike ne otkupljuju prerađivači, već trgovci koji nadograđuju cenu po kojoj ih nude klanicama, što na kraju plaćaju potrošači.

         „U takvoj situaciji sitni farmeri se suočavaju sa problemom niskih, a klaničari visokih otkupnih cena.“

         Van Vojvodine to nije slučaj, jer tamo postoji saradnja između uzgajivača svinja, klaničara i mesara, rekao je Major i naveo da se za kvalitetnu svinju dobija i odgovarajuća cena.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 23, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *