Promocija knjige Tomislava Đokića „Keltski ćup“ napunila Plavu salu

Titel: U Plavoj sali u Titelu, u organizaciji Narodne biblioteke „Stojan Trumić“, sinoć je održana promocija knjige Tomislava Đokića „Keltski ćup“.

        Tomislav Đokić, inače bivši nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osvnovnoj školi „Svetozar Miletić“, rodom iz Skorice (okolina Paraćina), kroz svoju knjigu prikupio je stotinak novinskih reportaža, napravivši osvrt na život, neobične ljude i pojave u Titelu i o svom zavičaju u koji se vratio 1997. godine.
         U programu su učestvovali srednjoškolci Jelena Savić i Sava Popović, dečiji hor „100% hor“ i viši knjižničar i dugogodišnji prijatelj autora 16 knjiga Dragan Kolak.
        Na početku skoro dvočasovnog druženja „ljubitelje pisane reči“ je pozdravila direktorka biblioteke Dušanka Buvač, a nakon pohvala i malih kritika na račun loše grafičke obrade knjige, posetiocima se obratio i vidno uzbuđeni autor.
        – Moram vam priznati da večeras imam veliku tremu. Nisam spavao cele prošlo noći zbog uzbuđenja. Nemam ništa posebno da dodam posle ovako lepog uvoda gospođe Buvač. Hvala vam svima što ste došli u ovako velikom broju. Posebno mi je drago što vidim u publici mnogo mojih bivših kolega i učenika koji su danas veliki ljudi – rekao je Đokić.

 

Kolak u školi preko veze
Prisutne posetioce posebno je zasmejala anegdota koju je Đokić ispričao o svom drugu i cimeru iz momačkih dana Draganu Kolaku.
– U školi se raspisao konkurs za profesora ruskog jezika, a prijavilo se 8 kandidata i tadašnji direktor, Čeda Ilić me je upitao koga bi mogli da primimo. Pogledao sam papir i video sva neka vojvođanska prezimena ali se izdvajalo jedno neobično, Kolak. Znao sam da je čovek iz mojih krajeva i sada vam javno kažem da je dobio posao preko srbijanske veze – otkrio je Toma objasnivši i kako su kasnije postali cimeri.
– Došao je u školu sa nekom aktovkom i nekoliko košulja kao i ja pre samo dve godine. Direktor me upita može li momak da prespava kod tebe, a pošto gazdarica nije imala ništa protiv, postali smo cimeri.

         Dragan Kolak smatra da knjiga, i pored toga što je sastavljena od priča iz života običnih ljudi, ipak ima i veliku istorijsku vrednost.
        – Mnogih događaja i stanovnika Titela se ne bismo sećali da ih moj prijatelj nije zabeležio. Sigurno većina vas nije čula za Milku Vukelić, preživelu logorašicu, stogodišnjaka Špire koji je vozio bicikl, Emila Ružića, rođaka Mileve Marić i Alberta Anštajna, Dušana Vlaškaliju, uzgajivača konja – istakao je Kolak naglasivši da mlađi posetioci Tomine priče mogu da pročitaju u rubrici „Iz Tominog ćupa“ Internet magazina „Ravnica“.
        Govoreći o tome kako je knjiga dobila naslov, bivši nastavnik ruskog jezika i dugogodišnji cimer Tomislava Đokića, pročitao je priču o mladom nemačkom arheologu Franku Falkenštajnu koji je vršio iskopavanja u Mošorinu, Loku i Titelu.
        – Mladi Nemac s naočarima, sportski odeven kao za disko, posebno je isticao široko srce Mošorinaca i težinu srpskog jezika, koji je, ipak, solidno razumeo, a govorio malo smešno, ali simpatično: „Mi istraživamo ceo titelski polje i okolina od Titel i tražimo stari mesta gde bilo selo u srednji vek i ranije, do neolitski doba“. Falkenštajn je naučio čak i ćirilicu, a u Mošorinu ima i prijatelja, i devojačke naklonosti, i dovoljno krompira na nemački način – naglasio je Kolak.


        Na kraju druženja kao najveći problem pokazao se mali broj knjiga koji je Toma poneo iz Paraćina.
        – Ostalo je samo nekoliko primeraka. Knjiga je planula u Paraćinu, a ja se nadam da ćemo ukoliko se nađu sponzori uskoro štampati i drugo izdanje – zaključio je Đokić.

Autor: Lj. Radanov
Datum: 13, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *