Zavičaj dobio prepoznatljivog umetnika

Gardinovci: Sinoć je u prepunoj Maloj sali Doma kulture u Gardinovcima otvorena prva samostalna izložba slika „Zavičaju na dar“, gardinovačkog slikara Tihomira S. Pešića.

        Izložba je okupila veliki broj slikara i pesnika a otvaranju je prisustvovao i predsednik Opštine Titel, Milivoj Petrović, kao i predstavnici Mesne zajednice Gardinovci. Organizator izložbe je Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR iz Beograda sa svojim ogrankom „Koviljski kulturni krug“, a generalni sponzor je Opština Titel. Ljubitelji slikarstva moći će da pogledaju izložene radove do ponedeljka, 16. novembra, u večernjem terminu od 16 do 18 časova.


        Na prvoj samostalnoj izložbi, organizovanoj povodom tridesetogodišnjeg umetničkog rada, Pešić je izložio tridesetak slika rađenih na različitim podlogama i tehnikama u različitim formatima. Najviše su zastupljena ulja na platnu, šperploči i dasci, ali ima i nekoliko zanimljivih kolaža. Teme su, uglavnom, pejzaži iz zavičaja, prepoznatljivi svakom ko iole poznaje Gardinovce kao i nekoliko radova mrtve prirode. Za ovu izložbu pripremio je i veoma lep prospekt.
        O Pešiću i njegovom slikarstvu nadahnuto su govorili predsednik USKOR-a iz Beograda, Miša Anđelić, kao i Tihomirov nastavnik likovnog vaspitanja u penziji, Ljubomir Đurov, koji je ujedno i otvorio izložbu. U programu je učestvovala i ženska pevačka grupa „Sarke“ koja deluje u okviru Aktiva žena „Dren“ iz Gardinovaca.


        Tihomir S. Pešić je rođen 1960. godine u Gardinovcima. Osnovnu školu pohađao je u rodnom selu, a srednju u Titelu i Novom Sadu. Po zanimanju je tehničar grafičkog dizajna. Za slikarstvo se počeo zanimati još u osnovnoj školi, gde mu je prve savete dao nastavnik Ljubomir Đurov. Do sada je izlagao isključivo na zajedničkim izložbama, uglavnom u organizaciji Društva „Šajkaška“ na „Šajkaškim danima“, održavanim u svim naseljima Šajkaške. Kao ljubitelj fotografije, uradio je nekoliko serija razglednica Gardinovaca, koje danas već predstavljaju raritet i za kolekcionare. Kao dizajner kreirao je nekoliko serijala majica sa motivima karakterističnim za Gardinovce, koje su postale veoma tražene kao suveniri iz ovog sela. Planira da i dalje kroz svoje radove promoviše rodne Gardinovce i Šajkašku. Živi i stvara u Gardinovcima. Sa suprugom Marinom ima troje dece pa se nada da će bar jedno poći njegovim stopama.

Autor: N. D. T.
Datum: 14, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *