Lekarska slava – Sveti Kozma i Damjan (Sveti Vrači)

Čurug: Već četrnaestu godinu tradicionalno u Čurugu se proslavlja Lekarska slava Sveti Kozma i Damjan (Sveti Vrači).

        Obeležavanje Slave je počelo u čuruškom hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg osvećenjem Slavskog Kolača i Žita kome su prisustvovali pored verujućeg naroda i većina zaposlenih u Domu zdravlja Žabalj. Verski obred je služio sveštenik otac Petar Trivunović uz sasluženje oca Slobodana Lazića i studenata i učenika Bogoslovije. Otac Petar je u svom obraćanju skupu dao objašnjenje o ovoj Slavi.

        Domaćini Slave su bili tri lekara ove ustanove i to dr Eva Stojković, dr Lisica i dr Marinko Gvozdenac koji su izjavili da im je pripala velika čast da u ime svih zaposlenih u Domu zdravlja baš oni budu domaćini Slave i da će se truditi da očuvaju ovu tradiciju. Dr Dobrosav Đelošević, idejni tvorac ove Slave je rekao da je na kolegijumu doneta takva odluka, a ovoga puta su to gore pomenuti lekari. Dr Duško Blagojević, direktor Doma zdravlja je izrazio zadovoljstvo da se ova manifestacija održava tradicionalno u Čurugu gde se i počelo sa obeležavanjem Slave. Po izlasku iz svetog hrama druženje je nastavljeno u poslovnom centru „Evropa“ u Čurugu. Slavu su uveličali svojim prisustvom akademik, Zoran Kovačević, predsednik ogranka SANU za Vojvodinu, profesor Jovan Popović sa novosadskog medicinskog fakulteta, dr Svetozar Radišić iz Beograda, profesor Džolev sa Novosadskog medicinskog fakulteta, predsednik opštine Žabalj, Branko Stajić, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnici Doma zdravlja iz Bečeja i Temerina, većina penzionera i radnika Doma zdravlja Žabalj te predstavnici mnogih donatora. Akademik Kovačević je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Čurugu, pohvalio rad svih, a posebno dr Đeloševića i još dodao da je druženje započeto kao obeležavanje godišnjice akademika, prof. dr Jovana Tucakova, čije ime nosi zdravstvena stanica (ambulanta) u Čurugu. U znak sećanja, u ime SANU, poklonio je knjigu „Monografija SANU ogranak za Vojvodinu“ direktoru Doma zdravlja i dr Đeloševiću kao inicijatoru ovih manifestacija. Predsednik Stajić je pozdravio sve prisutne i rekao da su predstavnici opštinske vlasti obezbedili da Dom zdravlja dobije dva vozila i to jedno za hitnu pomoć, a drugo za prevoz bolesnika na dijalizu koje je bilo neophodno za bolesne građane opštine Žabalj. Takođe je montirana i oprema za biohemijsku laboratoriju. U narednom periodu radiće se na poboljšanju uslova u svim radnim jedinicama, a najveća pažnja će se posvetiti ambulanti u Đurđevu.
        Posle molitve koju su očitali sveštenici poslužena je večera i druženje je nastavljeno u vrlo prijatnoj atmosferi. Dr Snežana Dumanović koja nažalost nije mogla da prisustvuje Slavi zbog porodičnih obaveza, poklonila je Domu zdravlja Žabalj slavsku ikonu Sveti Vrači, kopiju ikone koja se nalazi u ambulanti Čurug.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 13, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *