Loše stanje u domovima za duševno obolele

Čurug: Domovi za smeštaj duševno obolelih osoba u Vojvodini rade pod otežanim uslovima zaključak je institucije pokrajinskog ombudsmana nakon obilaska ustanova u Novom Bečeju, Starom Lecu i Čurugu. Domovi su već sada prenaseljeni, a broj obolelih koji čekaju na smeštaj prevazilazi postojeće kapacitete.

        Nedostatak prostora, finansijskih sredstava i stručnog osoblja za socijalnu i zdravstvenu zaštitu samo su neki od problema domova za smeštaj duševno obolelih lica u Vojvodini.
        U Domu za duševno obolele u Čurugu, u tri paviljona, gde ima mesta za njih dvesta, smešteno je 209 korisnika. U sobama neretko ima i više od 10 kreveta, a najteže je tamo gde su nepokretni.
        Mnogi korisnici u domu borave godinama. Najstariji je tu 30 godina, a najmlađem korisniku tek je 27. Njihove potrebe su sve veće, a prostora za rad sa njima sve manje.
        „Nama treba više dnevnih boravaka jer oni ovde pored radne terapije i borave. Masa njih je usmerena na nas i želi da dođe ovde i zato mi radimo u dve smene da bi što više njih bilo okupirano“, objašnjava Zlata Đelošević, radni terapeut.
        Rezultati rada na grnčarskim, slikarskim i drugim radno okupacionim aktivnostima vidljivi su u svakom kutku doma, ali i na mnogobrojnim izložbama i manifestacijama.
        „Radimo 120 posto. Dovijamo se. Moram da istaknem angažovanje svih zaposlenih, njihovu predanost, entuzijazam koji gaje prema ovom poslu, jer samo zahvaljujući tome mi uspevamo da opstanemo“, kaže Mirko Jankelić, vd direktor Doma za duševno obolela lica „Čurug“.
        Samo zalaganje zaposlenih, međutim, nije dovoljno. Duševno obolelima potrebno je mnogo više.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 10, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *